Опубліковано 27 лютого 2020 року, 13:07

На Дніпропетровщині відзначили кращі проєкти молодих архітекторів

Модерновий етнопарк у селі, сучасна зона відпочинку в невеличкому місті. А ще – комфортне подвір’я в обласному центрі та інноваційний благоустрій території коледжу. Такі проєкти представили студенти-архітектори області на конкурс із благоустрою «Територія майбутнього». Його провели Дніпропетровська ОДА та облрада. Відзначили 13 кращих, що посіли перше та друге місця. 

«Дніпропетровщина багата на талановитих і завзятих молодих людей, які бажають зробити регіон сучасним і квітучим. Нинішні студенти-архітектори незабаром втілюватимуть у життя найсміливіші задуми та проєкти. Тож саме від їхнього професіоналізму та креативності залежатиме, як зміняться міста та села області вже у найближчому майбутньому. Представлені на конкурс роботи виконані на високому рівні. Сподіваємося, їх реалізація зробить життя мешканців регіону цікавішим та яскравішим», – зазначив голова Дніпропетровської ОДА Олександр Бондаренко.

До конкурсу долучилися студенти Придніпровської державної академії будівництва та архітектури, Дніпровського державного коледжу будівельно-монтажних технологій та архітектури. Вони представили проєкти з благоустрою у чотирьох номінаціях: центральний парк у Синельниковому, майданчик розміром 7 га у селі Вербки Павлоградського району та дві прибудинкові території у Дніпрі. Роботи готували і окремі автори, і групи.

«Вирішили з однокурсницею прикрасити подвір’я для мешканців будинку №6 на ж/м Сокіл. Наша ідея – зробити декілька зон відпочинку для людей різного віку та об’єднати їх алеєю. Облаштувати центральну стежку світлодіодними ліхтариками, встановити стильні лави, – поділився учасник, студент коледжу Сергій Ребристий. – Передбачили у проєкті і дитячий майданчик, і місце для пікніків. Не забули й про людей із інвалідністю. Для них – спеціальний стіл, де можна грати у шахи, шашки, нарди».

Роботи студентів оцінювало компетентне журі. У його складі – архітектори, представники громад та органів виконавчої влади.

Один із найцікавіших проєктів, представлених на конкурс, – етнопарк у центрі Вербківської громади. Ідея поєднати слов’янську символіку та модерновий дизайн прийшла трьом студенткам ПДАБА.

«Перш ніж взятися за проєкт, навідали Вербки. Дуже сподобалися місцеві мешканці. Забажали зробити для них дещо цікаве, унікальне, – поділилася учасниця Катерина Воронова. – Вдалися до слов’янських джерел. Як виявилося, верба – символ безперервності життя. Він – один із елементів бога Ярила. Інші два – сонце та червоний колір. Всі три ми й обіграли у проєкті». 

В етнопарку будуть і дитячий майданчик, і альтанки. Центральну частину прикрашатимуть музичні фонтани та статуї слов’янських богів – Сварога, Перуна, Велеса, Дажбога, Рода, Білобога, Коляди, Лади. Разом вони складатимуть цілий ансамбль, який зверху матиме конфігурацію сонця з променями. Всі елементи в парку об’єднуватиме червона «лінія єдності». У багряний колір пофарбують подекуди арки, лави, навіси та частково – доріжки.

«Вся громада у захваті від проєкту етнопарку. Плануємо його втілити разом із іншими двома роботами-переможицями. Адже величезна територія у центральній частині села це дозволяє. Раніше там був старий парк, а зараз – пустир, який чекає на друге життя», – розповіла членкиня журі конкурсу, голова Вербківської ОТГ Любов Холоденко.

Загалом на конкурс «Територія майбутнього» студенти Дніпропетровщини представили 36 проєктів. Їз них кращими журі визнало 13.

На Дніпропетровщині відзначили кращі проєкти молодих архітекторів

Конкурс студентських проєктів провели Дніпропетровська ОДА та облрада

«Дніпропетровщина багата на талановитих і завзятих молодих людей, які бажають зробити регіон сучасним і квітучим. Нинішні студенти-архітектори незабаром втілюватимуть у життя найсміливіші задуми та проєкти», – зазначив голова Дніпропетровської ОДА Олександр Бондаренко

Роботи студентів оцінювало компетентне журі

Студенти представили проєкти з благоустрою у 4-х номінаціях

Загалом на конкурс «Територія майбутнього» подали 36 проєктів

Кращими журі визнало 13 студентських робіт

Завантажуємо ще
Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux