Опубліковано 12 серпня 2021 року, 11:30

#Марафон_30: за роки незалежності юні вчені Дніпропетровщини зробили понад 200 винаходів

Понад 200 ноу-хау в різних галузях знань. Саме стільки винаходів зробили юні вчені Дніпропетровщини за роки незалежності. Серед іншого – хвильова електростанція та бюджетний 3D-cканер-принтер. Електронні «окуляри» для незрячих та математичний конструктор для дітей. Про юних винахідників регіону – в серії матеріалів від ДніпроОДА до 30-ї річниці незалежності України.

«Юні дарування регіону рухають уперед українську науку. Проявити таланти допомагають у Дніпропетровському відділенні Малої академії наук. Хлопці та дівчата долучаються до всеукраїнських та міжнародних конкурсів. Дехто робить гучні заяви у науці вже у шкільному віці. Серед юних винахідників – майбутні фізики, математики, хіміки, біологи, медики», – зазначила заступниця голови Дніпропетровської ОДА Ольга Горб.

З-поміж 200 винаходів юних вчених області майже 20 – запатентованих. А ноу-хау дніпрянина Михайла Литовченка – із двома патентами.

Хлопець закінчив київську політехніку. Раніше, у 16-ть, придумав, як можна з користю використовувати морські хвилі. Запропонував нестандартне інженерне рішення.

«Хвильові електростанції – один із напрямів відновлювальної енергетики. Впевнений: вони будуть набагато ефективніші за сонячні та вітрові. Адже вода – гарний акумулятор енергії завдяки високій щільності, – сказав Михайло Литовченко. – Вигаданий мною перетворювач доцільно використовувати на морі. Можна і як генератор, і як опріснювач». 

Вихованцям Дніпропетровського відділення МАН – від 13 до 17 років. Серед майже 27 тис випускників – 79 стипендіатів Президента України, 27 призерів міжнародних конкурсів, 1471 – всеукраїнських.

Володар трьох «золотих» та двох «бронзових» медалей міжнародних турнірів з інновацій – дніпрянин Ігор Шибка. Зараз він вже студент. А школярем вигадав свій варіант кобота – робота, що взаємодіє з людиною на виробництві.

«Придумав, як можна використовувати інтернет-протоколи для дистанційного управління пристроями. Така технологія всім відома завдяки мессенджерам, – розповів Ігор Шибка. – Мій винахід дозволяє «працювати» на станках, що знаходяться у будь-якій точці світу. Головне, аби був доступ до інтернету». 

В Україні триває національний онлайн-марафон до 30-річчя незалежності. Збирають цікаві історії, які стали знаковими для держави.

Поділитися розповідями про події з власного життя можуть і мешканці Дніпропетровщини. Викласти їх на власній сторінці у Facebook і відзначити хештегами: #Наша_незалежність та #Марафон_30.

Завантажуємо ще
Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux