Опубліковано 02 серпня 2024 року, 12:30

Екологічні питання та водозабезпечення регіону: урядова команда працювала на Дніпропетровщині 

Забезпечення водою мешканців районів, які найбільше постраждали від підриву Каховської ГЕС. Вартість послуги для Нікополя, Марганця, Покрова. А ще – підготовка до зими й екологічні виклики. Про це йшлося на нараді з очільниками Міндовкілля Русланом Стрільцем та Мінінфраструктури Василем Шкураковим. Міністри з робочим візитом відвідали Дніпропетровщину. 

«Наші рішення за результатами цього робочого візиту будуть інтегровані у Програму комплексного водозабезпечення 9 областей. Тих, які найбільше постраждали від воєнних дій. Серед них і Дніпропетровщина. Концепцію документу цього тижня схвалив Кабінет Міністрів України. Вже маємо підтримку міжнародних партнерів», – зазначив міністр захисту довкілля та природних ресурсів Руслан Стрілець.

«Це мій другий візит за останній час на Дніпропетровщину. Я знайомий з проблематикою регіону. Впевнений, разом ми спроможні втілювати безпрецедентні проєкти. Як ось магістральний водогін, який побудували менш ніж за рік», – додав в.о. міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Василь Шкураков.

Серед питань, які винесли на обговорення учасники наради, – водопостачання і його вартість для Нікополя, Марганця, Покрова. Забезпечення послугою мешканців Апостолового.

Йшлося і про підготовку до опалювального сезону.

Обговорили, зокрема, потреби у твердому паливі для пільговиків. Відновлення понівеченої ворогом критичної інфраструктури. Забезпечення альтернативними джерелами живлення.

«Дякую керівництву держави за увагу до важливих для мешканців області питань. Й особливо – водопостачання для територій, які постраждали від підриву росіянами Каховської ГЕС. Плідно поспілкувалися з профільними міністрами. Знайшли рішення по кожному з нагальних питань», – сказав начальник Дніпропетровської ОВА Сергій Лисак. 

Він також додав, що Дніпропетровщина – одна із чотирьох областей, де є затверджений Регіональний план управління відходами. Документ включає, зокрема, будівництво сучасних заводів. А у невеликих громадах – сортувальних ліній. До втілення проєктів за підтримки Міндовкілля залучатимуть міжнародних партнерів.

Під час візиту до області урядова делегація відвідала Криворіжжя. Там звели магістральний водогін. Для більшості жителів району централізовану послугу поновили. Втім, залишається ще низка питань, які потребують вирішення.

Серед таких – Балка Свистунова, куди скидають шахтні води. Вона давно потребує реконструкції. До того ж новий забір води розташований нижче за точку, куди раз на рік спускають вміст ставка-накопичувача. Його надмірна мінералізованість може негативно вплинути на якість води. Тієї, що йде для Криворіжжя та Миколаївської області.

Визначили декілька варіантів. Кожен ретельно пропрацюють й визначаться з тим, на якому краще зупинитися.


Завантажуємо ще
Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux