Опубліковано 31 липня 2023 року, 19:00

Допомагали один одному вибратися, виносили дітей: мешканці Кривого Рогу про вранішній «приліт» по багатоповерхівці 

Плач людей, голосіння сирен пожежних машин, дзвін падаючого з вікон скла, «шипіння» рацій, перегуки рятувальників. Тривожні звуки горя, які принесла ранкова ракетна атака на Кривий Ріг. Мешканці понівеченої багатоповерхівки досі оговтуються від шоку. 

«У горі українці ще більше об’єднуються. Та хіба й можна лишатися байдужим, коли бачиш, як російські ракети забирають безневинні життя. Дякую всім і кожному, хто сьогодні працював на місці трагедії. Нині пошуково-рятувальна операція завершена», – зазначив начальник Дніпропетровської ОВА Сергій Лисак.

Біля будинку, по якому зранку вдарив ворог, чатують місцеві.

Серед них Ганна та Світлана. Кажуть, як почули «приліт», одразу прибігли. В постраждалому під’їзді мешкали їхні родичі. Та квартири більше немає. В момент «прильоту» в ній було троє людей. Серед яких жінка та її 10-річний син.

«Від вибуху плити буквально склалися, як картковий будинок. Вони опинились під завалами. Наша родичка не розгубилась. Як вона витягувала дитину – не пам’ятає. Зараз мама і син у лікарні», – розповіла Ганна.

Загалом самотужки з понівеченої багатоповерхівки вибралося майже 150 мешканців. Ще тридцятьох на вулицю вивели рятувальники.

«Щоб вони там всі пощезли. Пережили те, що й ми. Стільки горя нам принесли росіяни, нелюди. Хіба ж можна це терпіти, – ще й досі не відійшла від пережитого пенсіонерка Валентина Олександрівна. – Все сталося миттєво. Вибух, посипалися уламки. Врятували дві стіни. Вибратися допомогли місцеві жінки. Вивели мене, бо я в такому стресі була».

Пані Антоніна розповіла, що вдома була одна. Йшла до комори за чимось. Почула, як ракета летить. Далі, як в тумані.

«Повиривало все, що можна було. Вікна, двері. Страшне горе. Від вибуху я впала. Сусідка по тамбуру вибігла з дитинчам на руках, посіченим уламками», – згадує жінка. 

До ліквідації наслідків «прильоту» по будинку було залучено майже 200 людей. Рятувальники, правоохоронці.

А ще медики, комунальники, волонтери.

Нині пошуково-рятувальна операція завершена. Розгорнутий гуманітарний штаб. Поліцейські вже прийняли від людей майже 200 заяв про пошкоджене майно.

На місці – з півдесятка міжнародних організацій. Одні забезпечують жителів постраждалих осель будматеріалами. Видають бруси, плівку, osb-плити. Інші підвозять воду, їжу, речі. 

Тим, хто потребує, надають психологічну допомогу. 

Ракетний удар по Кривому Рогу стався зранку 31 липня. Завтра у місті оголошено день жалоби за загиблими. 



Завантажуємо ще
Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux