Опубліковано 31 січня 2020 року, 16:41

До Дніпропетровського художнього музею повернуть зниклу майже 80 років тому картину 

Незабаром до обласного центру повернуть картину Михайла Паніна, яка була експонатом Дніпропетровського художнього музею до 1942 року. Полотно «Таємний виїзд Івана Грозного перед опричниною» зникло під час нацистської окупації – разом із 1147 іншими експонатами. Його вважали знищеним, проте два роки тому картина несподівано «випливла» на аукціоні у США. Про майбутнє повернення додому пам’ятки культурної спадщини говорили під час зустрічі очільник області Олександр Бондаренко та директорка Дніпропетровського художнього музею Тетяна Шапаренко.

«Виводимо питання культури та освіти у пріоритет. Це ті сфери життя суспільства, які утримують молодь на рідній землі та спонукають її розвиватися, – зазначив голова Дніпропетровської ОДА Олександр Бондаренко. – Майбутнє повернення на Дніпропетровщину картини Михайла Паніна стане справжньою культурною подією. Вона, впевнений, приверне до себе увагу і шанувальників культурної спадщини, і загалом усіх мешканців регіону».

Картина Михайла Паніна мимохіть стала частиною майже детективної історії. Полотно зникло з художнього музею у Другу світову. Його знайшло у 80-ті американське подружжя – у придбаному приватному будинку, який раніше належав емігрантові зі Швейцарії.

У 2017-му картину виставили на аукціон. При вивченні її походження «крива» вивела організаторів продажу на Дніпропетровський художній музей. Там відразу відгукнулися. Директорка Тетяна Шапаренко написала листа з вимогою зупинити аукціон. Розпочався процес повернення картини відповідно до міжнародних норм. До справи підключилися Мінкульт, Служба зовнішньої розвідки України, а ще – ФБР та посольство України у США. Наприкінці 2019-го роботу Михайла Паніна повернули в Україну.

Наразі картина на реставрації у науково-дослідному центрі в Києві. А вже незабаром полотно повернеться додому і знов стане частиною експозиції музею.

«Ми вже підготували велику залу – спеціально для презентації експонату. А ще в нас зберігається багато пов’язаних із ним архівних матеріалів, – сказала директорка Дніпропетровського художнього музею Тетяна Шапаренко. – Історія картини не менш приваблива за сам експонат. Сподіваюся, нашим відвідувачам буде цікаво познайомитися і безпосередньо з роботою Михайла Паніна, і з пов’язаними із нею пригодами». 

Презентувати відреставровану картину в Дніпропетровському художньому музеї планують вже навесні 2020-го.

Очільник області Олександр Бондаренко зустрівся з директоркою Дніпропетровського художнього музею Тетяною Шапаренко

Говорили про повернення до музею зниклої майже 80 років тому картини Михайла Паніна

Експонат музею мимохіть став частиною майже детективної історії

У художньому музеї вже підготували для презентації картини велику залу

Презентувати відреставровану картину планують вже навесні

Завантажуємо ще
Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux