Опубліковано 24 січня 2018 року, 12:30

Дніпропетровщина – серед лідерів за кількістю створених об’єднаних громад в Україні – Геннадій Зубко
Дніпропетровська область – у лідерах за кількістю сформованих об’єднаних громад в Україні. Територіальні об’єднання отримали можливість управляти розвитком в інтересах своїх мешканців завдяки реформі децентралізації, повідомив Віце-прем’єр-міністр України Геннадій Зубко на прес-конференції в Києві.

«Децентралізація дає можливість створювати в країні нову систему менеджменту, а значить – і нову якість управлінських кадрів. На сьогодні вже 6 мільйонів українців об’єдналися у 704 громади. Це активні лідери, які розбудовують країну. За кількістю створених ОТГ лідирують Дніпропетровська, Житомирська, Волинська, Тернопільська, Полтавська та Хмельницька області. Вони мають надихати й інші регіони на згуртування», – зазначив Геннадій Зубко.

Наразі на Дніпропетровщині нараховується вже 60 громад.

Віце-прем’єр-міністр наголосив, що держава на законодавчому рівні й надалі підсилюватиме інструменти, які будуть мотивувати громади до згуртування. «Це додаткові можливості управляти власним розвитком», – додав він.

Зростанню бюджетів об’єднаних громад України сприяє фінансова децентралізація. Зокрема, територіальні об’єднання підсумували 2017-й рік з показником 192 млрд грн.

«Це суто власні доходи, які дозволяють покращувати якість життя людей. Наприклад, у Слобожанській громаді за рахунок обласного й місцевого бюджетів звели дитячий садок на 220 місць. Дошкільний заклад «з нуля» – за рік, – зауважив урядовець. – Важливим є й те, що у громадах збільшуються доходи на кожного мешканця. У деяких вони в півтора рази вище, ніж у Києві».

У 2017 році місцеві бюджети об’єднаних громад Дніпропетровщини отримали майже 1,3 млрд грн. Порівняно з 2016-м доходи зросли на 32%. Фінансовими лідерами є Слобожанська, Вербківська Богданівська й Новоолександрівська громади.

«Децентралізації, ініційована Президентом України Петром Порошенком, охоплює все більшу територію Дніпропетровщини. Завдяки реформі місцевого самоврядування громади розширюють свої повноваження й отримують додаткові фінансові ресурси на розвиток, – зазначив голова Дніпропетровської облдержадміністрації Валентин Резніченко. – У регіоні у 2015 році створено 16 громад, у 2016-му – 18, у 2017-му – 23. Ще три сформовані вже цьогоріч».

Торік на розвиток Дніпропетровщини держава спрямувала майже 1 млрд грн, з них 135 млн – на розбудову об’єднаних громад.


Нові садочки,


... дороги,


... спортивні майданчики


Про досягнення об'єднаних громад говорив Геннадій Зубко
Завантажуємо ще
Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux