Опубліковано 11 липня 2019 року, 09:30

Дніпропетровщина – перша у світі за кількістю вулиць, названих іменами Праведників світу

На Дніпропетровщині 14 вулиць названі іменами мешканців області, що рятували євреїв під час Голокосту. Це більше, ніж будь-де у світі. Про перейменування міських та сільських вулиць на честь Праведників світу говорили на міжнародному форумі у Дніпрі.

«Історія Другої світової – це не лише масові вбивства, але й приклади опору геноциду. Так, під час Голокосту українці та представники інших національностей рятували життя євреям. Завжди – із ризиком для себе та власних родин. Увічнити пам’ять про такі героїчні вчинки – обов’язок нащадків», – сказав директор Українського інституту вивчення Голокосту «Ткума» і Музею «Пам’ять єврейського народу та Голокост в Україні» Ігор Щупак.

На честь Праведників світу перейменували вулиці у Дніпрі, Кам’янському, Нікополі, Новомосковську. Пам’ять про героїчні вчинки мешканців регіону закарбували й у назвах сільських вулиць у Криничанському, Магдалинівському, Дніпровському, Нікопольському, Синельниківському районах.

«Одна з вулиць у Дніпрі – колишня Ясна – перейменована на честь родини Зубкових. Подружжя надало притулок 9-річній Неллі Гордон, родичі якої загинули, –  розповів заступник директора Українського інституту вивчення Голокосту «Ткума» і Музею «Пам’ять єврейського народу та Голокост в Україні» Єгор Врадій. – Поліцаї викликали Марію Зубкову на допит. Та переконувала їх, що дівчинка – їхня родичка. Врешті-решт відстояли дитину, а згодом – удочерили. Після війни сталося диво – повернувся й батько Неллі».

Декілька життів врятував і мешканець Нікополя Федір Вовк. До війни він був директором школи №9. Зараз там – пам’ятна табличка. На честь Федора Івановича перейменували й вулицю в місті – колишню Проектну-5.

«Це чудова ініціатива Дніпропетровщини – увічнити пам’ять про Праведників народів світу в вуличних назвах. Сподіваюся, у Львові її також підтримають», – поділився віце-ректор Українського католицького університету, член-засновник Української Гельсінської групи Мирослав Маринович.

Загалом нараховують 70 Праведників світу, які мешкали на Дніпропетровщині у Другу світову.

Міжнародний форум «Ті, хто повертають віру в людину: Праведники народів світу Дніпропетровщини» організувала Дніпропетровська облдержадміністрація спільно з Українським інститутом вивчення Голокосту «Ткума» і Музеєм «Пам’ять єврейського народу та Голокост в Україні».

В обласному центрі перейменували дві вулиці на честь Праведників світу - Яна Ходоровського та Василя і Марії Зубкових

Завантажуємо ще
Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux