Як власноруч створити солодку новорічну прикрасу чи фігурку тварини? У реабілітаційному центрі Дніпра для бійців АТО провели майстер-клас з виготовлення карамелі. Як це було – у фоторепортажі Дніпропетровської облдержадміністрації.
«У нас є гарна традиція – проводити різноманітні майстер-класи у реабілітаційному центрі для ветеранів АТО. Зазвичай вони проходять раз на тиждень. Для хлопців це свого роду арт-терапія. З точки зору психологів, під час таких сеансів людина отримує психологічне розвантаження» - розповіла начальник управління з питань учасників АТО Дніпропетровської ОДА Наталя Шуліка.
Майстер-клас з приготування карамелі проводять у реабілітаційному центрі вже не вперше.
Солодкі равлики, метелики, сердечка. Бійців АТО навчали власноруч робити цукерки.
«Коли ми робимо щось руками, працюють обидві півкулі мозку. Тому цей майстер-клас має терапевтичне значення. Сьогодні хлопці змогли зануритись у світ дитинства та отримати позитивні враження від цього дійства», – зазначила волонтер та майстриня Олена Габайдуліна.
Рецепт карамелі простий – слід змішати воду, цукор, оцет або лимонну кислоту.
Сьогодні «карамельна фея» Олена Габайдуліна зварила солодку рідину з 2 кг цукру. Каже – щоб було ще смачніше, вдома до суміші можна додати сухофрукти.
165 градусів. Саме за такої температури вариться карамель.
Щоб солодка маса не википала, потрібно взяти каструлю з високими бортами. Обов’язково – перемішувати масу. Коли карамель закипить – додаємо оцет або лимонну кислоту.
За текстурою карамель схожа на пластилін.
Гарячу карамельну масу треба налити на силіконові килимки.
Учасники майстер-класу уважно слухають майстра, аби нічого не пропустити.
Приступають до роботи.
З солодкою масою легше працювати, поки вона ще гаряча.
Учасники задоволені результатами своєї роботи.
«Ніколи не думав, що ліпитиму щось з карамелі. Було дуже незвично, але цікаво, мені сподобалось, - зізнався АТОвець Антон. – Зліпив кошеня, равлика, серце та новорічну прикрасу на ялинку. Подарую їх дружині».
Тепер учасники майстер-класу зможуть і вдома варити карамель.