Опубліковано 16 жовтня 2021 року, 12:00

Біля ДніпроОДА пройшла хода за свободу, присвячена Європейському дню боротьби з торгівлею людьми 

 Дніпропетровщина долучилася до глобальної щорічної акції Walk for Freedom. Вона присвячена Європейському дню боротьби з торгівлею людьми. Мешканці пройшли мирною мовчазною ходою. Мета – нагадати про проблему рабства у сучасному світі. Про це повідомили у Дніпропетровській ОДА.

«Тисячі чоловіків, жінок і дітей потерпають від різних видів експлуатації. Дітей, зокрема, примушують до жебракування. Маємо викорінювати це, – зазначила начальниця відділу департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Катерина Макаренко. – І ще раз хочеться наголосити, щоб люди були обачними. Не йшли на роботу до сумнівних роботодавців. Не боялися повідомляти про злочини».

На акцію зібралися студентська молодь, громадські організації, представники громад області. Учасники пройшлися колоною з промовистими плакатами та парасольками.

Попутно роздавали інформаційні листівки. Там, зокрема, інструкція, як відрізнити постраждалого від сучасного рабства. А ще телефони, за якими можна звертатися по допомогу.

«Подібні акції проходять більш ніж у 50 країнах світу. Ми сьогодні зібралися, щоб позбутися такого ганебного явища, як торгівля людьми. Звернути увагу на проблему експлуатації. Це позиція молоді», – сказав перший заступник голови правління Молодіжної ради при ДніпроОДА Дмитро Твердохліб.

«Ніхто не має права порушувати права, честь та гідність людини. Тому я на цій ході за свободу», – додала секретарка студентської ради Національної металургійної академії Вероніка Шатайло.  

Люди, які стали жертвами трудового рабства або усі, хто знає про такі випадки, можуть звертатися на гарячі телефонні лінії: 527 та 0 800 505 521. А ще сміливо телефонувати до поліції за номером «102».

«Кожна людина народжується вільною. І суспільство має жорстко реагувати на випадки будь-якої експлуатації», – вважає мешканка Дніпра Олена Параіло. 

У цьому році на Дніпропетровщині визволили з трудового рабства 20 громадян. Потерпілим нині допомагають відновлювати документи. Згодом вони зможуть отримати статус постраждалих від торгівлі людьми.

За роки незалежності жертвами експлуатації стали 260 тис українців.

Україна стала першою державою у Європі, яка встановила кримінальну відповідальність за торгівлю людьми. У нашій країні – це особливо тяжкий злочин. Карається позбавленням волі на строк до 15 років.

Україна долучилася до всесвітньої акції вже всьоме. Її провели за ініціативи громадської спілки «А21 Україна», за підтримки Міністерства соціальної політики.

Європейський день боротьби з торгівлею людьми світова спільнота відзначатиме 18 жовтня.


Завантажуємо ще
Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux