Опубліковано 04 квітня 2023 року, 10:00

Безпекові заходи на майбутнє, популяризація унікальної спадщини, допомога воїнам та переселенцям: очільник ОВА на Петриківщині 

Петриківська громада – це 19 населених пунктів. Тут мешкає майже 24 тисячі людей. З початком повномасштабної війни вони об’єдналися. Допомагають захисникам та переселенцям. А ще – популяризують унікальну спадщину, яка встигла підкорити світ. Дбають й про безпекові заходи на майбутнє. З цим питання звернулися і до очільника регіону Сергія Лисака, який відвідав громаду Дніпровського району.  

«Петриківська громада – це візитівка Дніпропетровщини. Вона не просто багата майстрами, котрі вдало виводять унікальні орнаменти. Розписом, який ще у 2013 році було внесено до списку ЮНЕСКО, тут володіють чи не у кожній родині, – зауважив начальник Дніпропетровської ОВА Сергій Лисак. – Проблеми ж ті самі, що й в інших. Дороги, вода, медицина. Деталізували кожну. Впевнений, разом все зробимо». 

Турбує місцевих недобудова у центрі Петриківки. До повномасштабного вторгнення тут почали закладати фундамент музейного комплексу. У проєкті – алея завширшки у 15 метрів, виставкові зали та майстерні. Втім вимоги нинішньої реальності продемонстрували – він потребує змін.     

«Через війну будівництво призупинили, – каже голова Петриківської громади Наталія Коваленко. – З перемогою повернемося до нього. Втім у музейному комплексі не передбачене укриття, яке актуальне нині. Під час зустрічі звернула на це увагу. Мене почули. Начальник ОВА дав доручення переглянути проєкт». 

Дбаючи про безпекові заходи на майбутнє, не забувають тут і про виклики сьогодення. Створили волонтерський центр і допомагають оборонцям країни. Підтримують й про тих, хто, тікаючи з «гарячих» точок країни, знайшов прихисток у громаді.

«Окрім своїх вихованців супроводжуємо і шістьох дітей з Бахмуту, Слов’янська та Авдіївки, – ділиться директорка інклюзивно-ресурсного центру Петриківської громади Ірина Гордєєва. – Створили і психологічний хаб. Він для переселенців  та місцевих, які чекають на своїх захисників з передової. Консультуємо, підтримуємо, проводимо ресурсні зустрічі».

А от у ЦНАПі готуються до запуску комплексної послуги «Я – ветеран». Доопрацьовують перелік сервісів, які надаватимуть оборонцям.

«Винесемо його на сесію для затвердження. За нашими підрахунками, через єдине вікно надаватимемо понад 110 послуг, – розповіла керівниця ЦНАПу Петриківської громади Ірина Сизарєва. – Загалом за минулий рік мешканцям громади та переселенцям ми надали понад 13 тисяч послуг. Більшість – на віддалених робочих місцях, яких у нас сім».  

Попри війну у громаді продовжують створювати прекрасне. Майстри Петриківського розпису популяризують унікальну спадщину.



Завантажуємо ще
Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux