Опубліковано 23 вересня 2021 року, 10:56
Інформація про здійснення державної регуляторної політики за І квартал 2021 року

ІНФОРМАЦІЯ про здійснення державної регуляторної політики місцевими органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування Дніпропетровської області відповідно до вимог Закону України “Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності” у І кварталі 2021 року

Згідно з вимогами Закону України “Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності” (далі – Закон), з метою реалізації принципу послідовності та передбачуваності державної регуляторної політики, на підставі пропозицій структурних підрозділів облдержадміністрації – розробників проєктів регуляторних актів, 10 грудня 2020 року затверджено План діяльності з підготовки проєктів регуляторних актів облдержадміністрації на 2021 рік. Зазначений План оприлюднений шляхом розміщення на офіційному веб-сайті облдержадміністрації у мережі Інтернет у розділі “ОДА”, рубриці “Регуляторна діяльність” (https://adm.dp.gov.ua/storage/app/media/uploaded-files/plan_diyalnosti_na_2021_reg_akti.pdf). На даний час до Плану діяльності з підготовки проєктів регуляторних актів облдержадміністрації на 2021 рік включено 1 проєкт регуляторного акта.

Проєкти регуляторних актів місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування регіону з відповідними аналізами регуляторного впливу згідно зі встановленими Законом вимогами в обов’язковому порядку оприлюднювалися у місцевих друкованих засобах масової інформації і на офіційних веб-сторінках зазначених органів влади. Після офіційного оприлюднення цих документів проходила процедура отримання пропозицій та зауважень від фізичних та юридичних осіб, їх об’єднань.

Місцевими радами (їх виконавчими органами) та райдержадміністраціями вживалися заходи щодо залучення бізнес-спільноти до регуляторних процесів, забезпечення участі підприємців у підготовці й обговоренні проєктів нормативно-правових актів місцевого рівня.

Протягом І кварталу 2021 року місцевими регуляторними органами Дніпропетровської області проведено 19 публічних обговорень проєктів регуляторних актів, зокрема 9 громадських слухань, 7 круглих столів та
3 форуми і зборів.

Найбільш активною в цьому напрямі є Криворізька міська рада (її виконавчі органи), де протягом І кварталу проведено 8 заходів з публічного обговорення проєктів регуляторних актів, а саме: 5 громадських слухань,
3 форуми і збори.

Також протягом звітного періоду здійснювався постійний моніторинг заходів з відстеження результативності прийнятих регуляторних актів відповідно до затверджених Планів-графіків на 2021 рік. У І кварталі поточного року здійснено 39 заходів з відстеження результативності прийнятих регуляторних актів з них: 11 базових, 19 повторних та
9 періодичних.

З метою організації виконання Закону, зокрема приведення регуляторних актів у відповідність до принципів державної регуляторної політики та недопущення прийняття економічно недоцільних регуляторних актів, за результатами проведених відстежень результативності прийнятих регуляторних актів здійснено перегляд таких актів. Зокрема, на місцевому рівні переглянуто 10 регуляторних актів, з них – 5 відповідають принципам державної регуляторної політики, 4 – потребують внесення змін, 1 акт визнано таким, що потребує скасування.

Загалом за підсумками І кварталу 2021 року в області прийнято 24 регуляторних акти.

У звітному періоді облдержадміністрацією продовжено проведення потужної інформаційно-консультаційної роботи з органами місцевого самоврядування регіону щодо приведення у відповідність до вимог чинного законодавства регламентів центрів надання адміністративних послуг (далі – ЦНАП) як регуляторних актів.

Так, в попередні звітні періоди облдержадміністрацією було розроблено методичні рекомендації з пакетом документів для органів місцевого самоврядування, які створюють власні ЦНАП або модернізують існуючі центри, щодо проєкту рішення про затвердження Регламенту ЦНАП, як регуляторного акта, з аналізом регуляторного впливу до нього та Тестом малого підприємництва (М-Тестом), з врахуванням змін, внесених постановою Кабінету Міністрів України від 14 серпня 2019 року № 714 “Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 20 лютого 2013 р. № 118 і від 1 серпня 2013 р. № 588”. Це є важливим кроком для забезпечення єдиного підходу до формування пакету документів, регламентуючих роботу ЦНАП, та мінімізації ризиків для органів місцевого самоврядування в частині порушень вимог чинного законодавства з питань державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності.

Облдержадміністрацією і надалі продовжуватиметься здійснення постійного моніторингу щодо виконання місцевими регуляторними органами вимог Закону та забезпечення інформаційної підтримки реалізації державної регуляторної політики на території області.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux