Опубліковано 23 вересня 2021 року, 10:59
Інформація про здійснення державної регуляторної політики у І півріччі 2021 року

ІНФОРМАЦІЯ про здійснення державної регуляторної політики місцевими органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування Дніпропетровської області відповідно до вимог Закону України “Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності” у І півріччі 2021 року

Діяльність щодо реалізації державної регуляторної політики та дерегуляції господарської діяльності (далі – ДРП) на території Дніпропетровської області спрямована на вдосконалення правового регулювання господарських та адміністративних відносин між органами державної влади та суб’єктами господарювання у різних сферах, покращення бізнес-клімату в регіоні, усунення перешкод для розвитку підприємництва, підвищення рівня нормотворчої діяльності тощо.

У червні 2021 р при Державній регуляторній службі України створено міжрегіональну робочу групу з питань здійснення державної регуляторної політики та проведення дерегуляції господарської діяльності до складу якої, від Дніпропетровської області, входить перший заступник голови облдержадміністрації – Орлов Володимир Володимирович (наказ ДРС від 24.06.2021 № 222). 08.07.2021 – взято участь у засіданні міжрегіональної робочої групи у режимі онлайн на платформі Zoom.

Організаційне забезпечення і координацію діяльності щодо здійснення державної регуляторної політики регуляторними органами регіону здійснює департамент економічного розвитку облдержадміністрації. Протягом І півріччя 2021 року департаментом забезпечено виконання основних принципів державної регуляторної політики відповідно до Закону України “Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності” (далі – Закон).

Для оптимізації процесу планування діяльності з підготовки проєктів регуляторних актів місцевими органами влади регіону затверджені плани діяльності з підготовки проєктів регуляторних актів. З метою реалізації принципу послідовності та передбачуваності державної регуляторної політики, на підставі пропозицій структурних підрозділів облдержадміністрації – розробників проєктів регуляторних актів, затверджено План діяльності з підготовки проєктів регуляторних актів облдержадміністрації на 2021 рік, який оприлюднений на офіційному вебсайті облдержадміністрації у рубриці “Регуляторна діяльність” https://adm.dp.gov.ua/storage/app/media/uploaded-files/plan_diyalnosti_na_2021_reg_akti.pdf. До Плану діяльності з підготовки проєктів регуляторних актів облдержадміністрації на 2021 рік включено 1 проєкт регуляторного акта. Всього, місцевими органами влади на поточний рік, заплановано 288 проєктів регуляторних актів, з них 118 – міськими радами.

Місцевими радами (їх виконавчими органами) та райдержадміністраціями вживалися заходи щодо залучення бізнес-спільноти до регуляторних процесів, забезпечення участі підприємців у підготовці й обговоренні проєктів нормативно-правових актів місцевого рівня.

Протягом І півріччя 2021 року місцевими регуляторними органами Дніпропетровської області проведено 177 публічних обговорень проєктів регуляторних актів, зокрема 53 громадських слухання, 57 круглих столів, 1 семінар та 63 форуми і збори.

У звітному періоді прийнято органами місцевого самоврядування області прийнято 122 регуляторних акта. Переважно зазначені рішення стосуються ставок сплати податку на нерухоме майно, ставок земельного податку, розміру орендної плати за землю, встановлення тарифів на транспортні послуги тощо.

У зв’язку із змінами територіальних меж районів та виникненням нагальної необхідності приведення у відповідність до вимог законодавства діючих нормативно-правових актів розпочато роботу щодо організації в органах місцевого самоврядування інвентаризації наявних регуляторних актів. На сайті ОДА розміщений перелік діючих регуляторних актів структурних підрозділів облдержадміністрації станом на 01.07.2021, який містить 4 регуляторні акти. У підсумку по області, до реєстрів чинних регуляторних актів міських, селищних, сільських рад та райдержадміністрацій внесено 461 регуляторний акт.

Сформовано базу даних, що містить інформацію про наявність в органах місцевого самоврядування області постійних комісій з питань реалізації ДРП, відповідального структурного підрозділу або посадової особи для реалізації ДРП у виконавчих комітетах органів місцевого самоврядування та у місцевих органах виконавчої влади.

Проведено 2 онлайн-наради з головами територіальних громад області та посадовими особами, відповідальними за здійснення ДРП, місцевого регуляторного органу. Онлайн-нарада, що відбулась 06.07.2021, була проведена за участю представника територіального органу ДРС у Запорізькій області (взяли участь 86 та 64 особи відповідно).

Здійснено аналіз сайтів міських, селищних, сільських рад регіону на предмет їх наявності та наповненості інформацією з питань у сфері реалізації  ДРП (всі 86 громад мають офіційний сайт, де відповідно до законодавства оприлюднюються проєкти регуляторних актів; 69 сайтів громад мають окремий розділ «регуляторна діяльність»).

На головній сторінці офіційного сайту облдержадміністрації, розміщено банер-посилання на сайт ДРС. Розділ “Регуляторна діяльність”, що містить, встановлену чинним законодавством інформацію, доповнено рубрикою “Методичні рекомендації”, яка спрямована на допомогу органам місцевого самоврядування у здійсненні державної регуляторної політики.

Забезпечено оприлюднення та оновлення інформації, визначеної законодавством про засади регуляторної політики, відповідно до Переліку наборів даних, які підлягають оприлюдненню у формі відкритих даних, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 21.10.2015 № 835 (зі змінами), на Єдиному державному вебпорталі відкритих даних data.gov.ua.

Дніпро – перше українське місто, де 19.04.2021 підписано Меморандум про співробітництво між Дніпровською міською радою та Державною регуляторною службою України.

Так, з 22 квітня поточного року Дніпровською міською радою було розпочато проведення циклу просвітницьких заходів у форматі вебінарів з питань, важливих при започаткуванні та веденні підприємницької діяльності. Організатором заходів виступив департамент правового забезпечення Дніпровської міської ради.

Участь у заходах була безкоштовною для усіх бажаючих, інформація з посиланнями на заходи анонсувалась на офіційному вебсайті міської ради, інформаційний вебресурс «Бізнес-простір Дніпра», розділ «Онлайн навчання», а також у мережі Фейсбук та Інстаграм. Заходи відбувались у форматі сервісу ZOOM. Відеозаписи вебінарів та презентаційні матеріали розміщено за посиланням: https://dniprorada.gov.ua/uk/articles/category/onlajn-navchannya/.

Департаментом правового забезпечення Дніпровської міської ради здійснено 100 % інформаційне наповнення 128 кейсів за запропонованими видами підприємницької діяльності розділу «Для бізнесу» Платформи ефективного регулювання (PRO) по місту Дніпру, що допомагає підприємцям розпочати та вести власну справу, а органам влади – впроваджувати сервісний підхід у взаємодії з бізнесом.

Зокрема, 15.03.2021 Дніпровською міською радою підписано Меморандум про партнерство і співпрацю з громадською організацією «Офіс ефективного регулювання» в рамках наповнення та оновлення платформи ефективного регулювання PRO по м. Дніпру – інформаційного сервісу підтримки підприємництва.

Підписання Меморандуму про партнерство та співпрацю сприятиме запровадженню сучасного сервісного підходу у взаємодії міської влади із бізнесом, впровадженню різних цифрових інструментів для покращення такої взаємодії; поліпшенню показників легкості ведення бізнесу в місті Дніпрі (за рейтингом Regional Doing Business); веденню відкритого діалогу з бізнесом, громадськими організаціями та експертним співтовариством; реалізації нових проєктів співробітництва з питань організації та проведення спільних заходів, спрямованих на підтримку розвитку малого та середнього підприємництва у місті Дніпрі.

Співпраця з Громадською організацією «Офіс ефективного регулювання» надасть новий імпульс для креативних ідей та реалізації спільних проєктів.

Для інформаційної підтримки підприємництва на офіційному порталі Дніпровської міської ради dniprorada.gov.ua функціонує вебресурс «Бізнес-простір Дніпра», завдяки якому можливо отримати актуальну та систематизовану інформацію щодо алгоритмів започаткування власної справи, електронних сервісів для бізнесу, порядку та умов отримання адміністративних послуг і документів дозвільного характеру, об’єктів інфраструктури підприємництва у місті, а також пріоритетних напрямів співпраці суб’єктів господарювання з міською владою в рамках реалізації програм і проєктів.

У цілому органи державної влади Дніпропетровської області забезпечують дотримання основних вимог Закону, інформаційну відкритість регуляторних процедур під час підготовки регуляторних актів, що сприяє вдосконаленню процесу правового регулювання господарських відносин.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux