Зібрали понад 10 тис тонн гуманітарної допомоги: як працює Координаційний штаб волонтерів Дніпра

З перших днів повномасштабного вторгнення запрацював Координаційний штаб волонтерів Дніпра. Там зібрали понад 10 тис тонн гуманітарної допомоги для військових та переселенців. А ще – евакуюють мирне населення, надають психологічну підтримку. Піклуються і про тварин – вивозять їх з «гарячих точок», передають корм на деокуповані території. 

«Волонтери допомагають усім, чим можуть. Збираємо продукти, засоби гігієни, медикаменти, постільну білизну для військових, переселенців. За 9 місяців війни отримали понад 10 тис тонн гуманітарної допомоги. Розвозимо її і на деокуповані території. Евакуюємо людей і тварин із зони бойових дій. У нас великий штаб психологів, які підтримують дітей, родичів загиблих героїв», – зазначила голова Координаційного штабу волонтерів Дніпра Юлія Дмитрова. 

У штабі – більш ніж 300 постійних волонтерів, а за увесь час він зібрав понад півтори тисячі небайдужих людей. Є координатори з різних напрямків.

Волонтерка Вікторія займається благодійністю з лютого. Війна застала її в Одесі. Але дівчина відразу ж повернулася у рідне Дніпро, щоб бути корисною. Нині збирає гуманітарну допомогу для військових.

«На складі є і сухпайки, і їжа, яку потрібно готувати. Це голубці, капуста, крупи, макарони, м’ясні і рибні консерви, хліб, олія. Влітку люди приносили свіжі овочі, фрукти і навіть морозиво. Передаємо продукти для хлопців до Херсонської області, до Бахмута»,  розповіла волонтерка. 

Переселенка з Донецької області Оксана евакуювалася з родиною до Дніпра у березні. Каже: не може залишатися осторонь, необхідно чимось допомагати. Жінка власноруч робить сухий душ, який є справжньою «чарівною паличкою» для військових.

«Спочатку я ріжу губки з синтепону, прогладжую їх, намазую гелем і просушую. Далі – нарізаю рушники необхідного розміру, згортаю усе, кладу інструкцію і запаковую. Користуватися дуже просто – треба додати усього 50 мл води. Це просто необхідність для наших хлопців», – розповіла жінка.  

У штабі власноруч роблять і мобільні годівнички для тварин. Їх можна прикрутити до будь-якого дерева. Більше десяти вже встановили у деокупованих населених пунктах.

«Годівничка складається з труби, в яку можна насипати до 4 кг корму. Вона закривається кришкою. Однієї такої вистачить на 20 порцій. Наші волонтери привозять корм на деокуповані території, або передають його місцевим жителям. Надіслали вже більш ніж 3 тонни», – поділилася Катерина. 

Волонтери штабу вивозять тварин з-під обстрілів. Потім лікують їх у зооклініках і шукають господарів. Так трапилось і з 11-місячною Джесі, яка стала своєрідним талісманом і антистресом для усієї команди.

Евакуювали її у березні з-під Харкова з покинутого розплідника. Нині тварина живе у волонтерки Марини. Дівчина каже: Джесі щодня приходить «на роботу» до штабу, спілкується з командою, військовими.  

«Забрали її, зробили усі вакцини, чипували, лікували десь місяць. Вона спочатку була дуже сумна, боялася гучних звуків, а потім набралася сміливості. Нині знає усіх у штабі, з усіма вітається»,  розповіла дівчина.

Щоб отримати консультацію щодо оформлення статусу ВПО, гуманітарну допомогу, психологічну підтримку, можна звернутися за телефоном гарячої лінії Координаційного штабу волонтерів Дніпра: 099-424-62-77. А для бажаючих долучитися до команди створили чат у Телеграм.

Завантажуємо ще
Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux