Опубліковано 06 липня 2018 року, 11:00

Закон про нацбезпеку має низку інновацій: створення системи документів стратегічного планування та запровадження цивільного контролю – Президент

Закон «Про національну безпеку України» запровадить низку інновацій та створення комплексної системи документів стратегічного планування, підкреслив Президент Петро Порошенко.

«Ми маємо затвердити стратегію, удосконалити Стратегію національної безпеки, розробити і прийняти Стратегію воєнної безпеки України, Стратегію кібербезпеки, при чому туди будуть залучені найкращі підрозділи СБУ, Національної поліції, інших силових підрозділів. Тому, що фактор кібернетичної безпеки на сьогоднішній день набуває особливого значення», - сказав Глава держави.

«Закон сьогодні концентрує абсолютну увагу на конкретних документах», - зазначив він.

За словами Президента, в документі закріплюються нові принципи формування керівництва оборонного сектору країни. «В цьому Законі ми пішли значно далі – у нас буде і цивільній Міністр оборони. Головнокомандувач Збройних Сил України підпорядковується Президенту як Верховному Головнокомандувачу. Він підпорядковується і Міністру оборони України. І він буде безпосередньо займатися керівництвом армії, відповідати за боєготовність армії і інших сил оборони. І це буде найвища військова посадова особа з урахуванням того, що і Президент, і Міністр оборони будуть цивільними», - сказав Петро Порошенко.

Також у Законі переглянуті функціональні обов’язки Служби безпеки України. «З одного боку дані додаткові повноваження, з іншого боку – підвищений цивільний, в тому числі і парламентський контроль за діяльністю Служби безпеки України», - зазначив Президент.

Глава держави зауважив, що відповідно до Закону задля забезпечення цивільного контролю в Парламенті має бути створений спеціальний комітет або спеціальний орган, який буде координувати і контролювати діяльність силових структур. «Запроваджено принцип прозорості контролю, який передбачає розкриття і певної фінансової інформації, що також є вагомим кроком вперед», - сказав Петро Порошенко.

Президент також наголосив, що «такі революційні зміни в секторі оборони і безпеки» потрібні навіть в умовах війни та необхідності давати відсіч російському агресору. «Я твердо наголошую, що аргумент про те, що війна не є часом для реформ є абсолютно хибним. І у реформ, які проводяться нами, спільно нашою командою в Україні, ще більше зростає їх цінність тому, що вони проводяться під час війни», - сказав він.

Петро Порошенко нагадав, що лише за останній тиждень і останні дні було підписано низку важливих документів, зокрема Закон про валюту, який значно лібералізує валютну діяльність і фактично лібералізує валютний ринок. Сьогодні у Верховній Раді було проголосовано Закон, яким запроваджується новий принцип корпоративного управління державними банками, котрий значно підвищує прозорість.

Глава держави також повідомив, що у розробці Закону про нацбезпеку не просто брали участь наші партнери, він є символом нової якості співпраці з безпековими організаціями партнерів, перш за все з Північноатлантичним Альянсом.

Завантажуємо ще
Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux