Ботулізм – важка інфекція. Вона швидко розвивається та без належної меддопомоги може призвести до смерті. Про профілактику та симптоми хвороби розповіли в департаменті охорони здоров’я Дніпропетровської облдержадміністрації.
«Найчастіші причини ботулізму – вживання невипотрошеної в’яленої або копченої риби, консервації, яка пройшла недостатню термічну обробку або неправильно зберігалася», - розповіли в департаменті.
Аби уникнути хвороби, фахівці порадили не купувати рибу на стихійних ринках та взагалі відмовитися від невипотрошеної в’яленої та копченої риби.
«Перші симптоми ботулізму найчастіше виникають вже в першу добу після вживання неякісних продуктів – через 12-24 годин. Проте буває, що інфекція проявляється пізніше – через дві або навіть чотири дні. У будь-якому разі, слід негайно звернутися до лікаря. Від цього залежить успіх лікування», - наголосили в департаменті.
Серед перших симптомів ботулізму -- температура, нудота, блювота, діарея. Далі розпочинається порушення зору, дихання, м’язова слабкість, запаморочення.