Опубліковано 29 березня 2019 року, 14:30

Як роботи змагалися на обласному фесті робототехніки (ФОТОРЕПОРТАЖ)

Роботи, творчість, майбутнє. Під таким гаслом у Дніпрі пройшов відкритий обласний фестиваль робототехніки. Він вийшов за рамки регіону і зібрав понад 130 творчих та ерудованих дітей з різних областей. Про robot- свято – далі.  

Змагання – на базі обласного центру науково-технічної творчості та інформаційних технологій учнівської молоді.

Робототехніка – один з найбільш перспективних напрямків у сфері IT-технологій.

«Цей напрямок дуже цікавий. У наш час він дає можливість дитині вивчати і інформаційні технології, і програмування, і спробувати зробити щось власними руками. І цей напрямок доступний. Діти хочуть цим займатися. Разом з тим допомагаємо їм зорієнтуватися і обрати майбутню професію», – розказала директор Центру Людмила Волкова. 

На фестивалі заявили про себе 38 команд.

Учасникам від 6 до 22 років.

Географія широка: Дніпропетровська, Київська, Запорізька та Кіровоградська області.

На гурток з робототехніки в Межівському будинку дитячої та юнацької творчості ходить більше 30 вихованців. На фестиваль приїхали ті, хто проявив себе найкраще.

«Роботи можуть зробити світ кращим. Вони допомагатимуть людям у різних сферах. Будуть вантажити, прибирати, доглядати», – розказав 12-річний Ростислав Клименко. 

На конкурс привезли роботів-сумо, гонщиків і навіть танцюристів.

«У нашій команді є дівчинка. Коли вона прийшла до гуртка, ми її запитали: «Що ти любиш робити?» Вона сказала, що танцювати. Тому вирішили вчити роботів синхронно рухатися під музику. А коли їх виставили в ряд, то вони стояли, як солдатики. Тож створили програму, яка навчила роботів марширувати. Це нетрадиційна робототехніка. Наші роботи вміють навіть їжу готувати», – поділився керівник гуртка робототехніки з Межової  Олександр Костиря  

Роботів створили…

...запрограмували..

..випробували…

…потім представили на конкурс понад 130 учасників.

Змагання – за кількома категоріями.

…Lego-автомоделі…

… моделі на основі аrduino або іншого контролера…

…рух по гоночній трасі на максимальній швидкості…

…та культовий японський вид боротьби – сумо.

«Робот-сумо класична категорія Lego. Ми прийняли виклик і створили робота на основі аrduino. Тут більше місця для творчості. За допомогою цієї платформи можна зробити більш гнучкі закони управління. Наш результат – перше й друге місця. Щоб перемогти, треба мати гарне зціплення з поверхнею та потужні мотори. Має значення й логіка управління», – розказав вчитель Броварської школи «Броботс» Дмитро Корнієнко. 

…Учасники створювали і тривимірні моделі в CAD-системі…

«Представив на конкурс космічний апарат для обслуговування супутників на стаціонарній орбіті. Спочатку розробив його у 3D-графіці, потім – з картону та радіоелектроніки аrduino. На конструкцію витратив три місяці. Мрію бути космічним екологом. Адже через космічне сміття років через 50 не зможемо запускати космічні апарати», –  розповів десятирічний Кирило Благодаров із Дніпра. 

У секції фрістайл змагалися сконструйовані пристрої, роботи та самохідні машини….

«Це гра «Memory». Вона може розважити та розвинути пам’ять. Скринька відкривається легким рухом. У ній все максимально просто. Є чотири світлодіоди, чотири кнопки і екран. Вмикаємо гру. У певній послідовності загораються світлодіоди. Потім на кнопках треба відтворити цю послідовність. З кожним разом спалахує все більше світлодіодів. Результат зберігається в пам’яті, навіть після перезапуску», – описав свою розробку 12-річний Андрій Яцура з Броварів. 

Знайшлося тут і місце роботам, які колись стануть на сторожі людства.

«Я сконструював аеромобіль. На мою думку, він вирішить проблему заторів на дорогах. Автомобіль працює на сонячних акумуляторах. Коли він піднімається у повітря, то вмикаються насоси, які поглинають повітря. Це призводить до руху моторів на гвинтах. При зміні напрямку руху не треба повертати, варто просто додати швидкості до мотору певного гвинта. Переконаний, такі автомобілі з’являться дуже скоро. Особливо, вони стануть в нагоді службам порятунку», – наголосив дніпровець Яков Єлошвілі. 

Оцінювало роботів прискіпливе журі. Головне – аби ідея була авторська, а не запозичена.

«Робототехніка – це те, що завтра може бути в нашому житті. Діти вражають. Вони розуміють соціальну місію роботів, знають основи механіки, програмування, електроніки, алгоритми проектування віртуальних роботів. І все це демонструвалося. У кожній категорії були різні критерії оцінки. Звертали увагу на оригінальність технічне виконання, наполегливість у досягненні цілі, вміння презентувати проект», – зауважив представник журі фестивалю Юрій Чашка. 

У командному заліку перше місце посіла команда з Броварів, друге і третє – здобули команди із Дніпра.

Відкритий обласний фестиваль робототехніки – уже втретє.

В області працюють вісім унікальних шкіл робототехніки – у Дніпрі, Жовтих Водах, Покрові, Кам’янському, Нікополі, Першотравенську, Павлограді та Магдалинівці. Їх створила Дніпропетровська ОДА.

Дніпропетровщина орієнтується на досвід школи робототехніки у Броварах, біля витоків якої стоять Пилип Духлій і його команда. 

Завантажуємо ще
Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux