Опубліковано
30 серпня 2016
року,
15:30
Як отримувати від дині лише користь та не отруїтися
3282
Соковита, ароматна та смачна диня здатна подарувати не лише море задоволення, а й збагатити організм вітамінами. Вона добре впливає на шкіру, зміцнює судини, підвищує імунітет та стимулює роботу печінки. Проте нерідко трапляються випадки отруєння цим плодом. Найчастіше винні в цьому самі любителі смаколика. Як отримувати від дині лише насолоду та користь, розповіли в Обласному центрі здоров’я.
Диня – досить важкий для шлунка продукт, адже в ній багато клітковини. Вживати соковитий плід краще за 2 години до або після їди. Його не слід змішувати з алкоголем, молочними продуктами, холодною водою. Це може спровокувати розлад травлення.
Людям з виразкою шлунку та дванадцятиперстної кишки, хворобами сечовивідної системи, вагітним слід вживати диню з обережністю. Не слід зловживати динею й хворим на цукровий діабет. Протипоказаний плід маленьким дітям та мамам, які годують немовлят.
Отруїтися динею можна не лише через переїдання. Плід, що тріснув та підгнив, може стати джерелом ботулізму і сальмонельозу. Призвести до інтоксикації може й надмірний вміст нітратів - добрив, якими підживлюють ґрунт. Щоб убезпечити свою родину від отруєння, уникайте покупок на стихійних ринках. Обов’язково вимагайте у продавця ветеринарно-санітарне свідоцтво. Не купуйте зіпсовані та пошкоджені плоди. Вже розрізану диню можна зберігати в холодильнику не більше доби.
Ознаки отруєння динею – нудота, біль та розлад травлення. У разі інтоксикації нітратами можливі ще й судоми, синюшність шкіри, ломота в суглобах.
При отруєнні нітратами слід негайно викликати «швидку». Звернутися до лікаря краще і при більш легкому отруєнні. Кваліфікований спеціаліст допоможе уникнути ускладнень. До приїзду лікарів можна промити шлунок та випити кілька таблеток активованого вугілля.
Як отримувати від дині лише користь та не отруїтися
Диня – досить важкий для шлунка продукт, адже в ній багато клітковини. Вживати соковитий плід краще за 2 години до або після їди. Його не слід змішувати з алкоголем, молочними продуктами, холодною водою. Це може спровокувати розлад травлення.
Людям з виразкою шлунку та дванадцятиперстної кишки, хворобами сечовивідної системи, вагітним слід вживати диню з обережністю. Не слід зловживати динею й хворим на цукровий діабет. Протипоказаний плід маленьким дітям та мамам, які годують немовлят.
Отруїтися динею можна не лише через переїдання. Плід, що тріснув та підгнив, може стати джерелом ботулізму і сальмонельозу. Призвести до інтоксикації може й надмірний вміст нітратів - добрив, якими підживлюють ґрунт. Щоб убезпечити свою родину від отруєння, уникайте покупок на стихійних ринках. Обов’язково вимагайте у продавця ветеринарно-санітарне свідоцтво. Не купуйте зіпсовані та пошкоджені плоди. Вже розрізану диню можна зберігати в холодильнику не більше доби.
Ознаки отруєння динею – нудота, біль та розлад травлення. У разі інтоксикації нітратами можливі ще й судоми, синюшність шкіри, ломота в суглобах.
При отруєнні нітратами слід негайно викликати «швидку». Звернутися до лікаря краще і при більш легкому отруєнні. Кваліфікований спеціаліст допоможе уникнути ускладнень. До приїзду лікарів можна промити шлунок та випити кілька таблеток активованого вугілля.
Як отримувати від дині лише користь та не отруїтися
Завантажуємо ще