Опубліковано 21 серпня 2020 року, 16:05

Інформація щодо визначення та зміни виборчої адреси

Внутрішньо переміщені особи та трудові мігранти зможуть проголосувати на виборах цієї осені. Щоб взяти участь у місцевих виборах в жовтні 2020 року, з 1 липня по10 вересня включно можна подати заяву до Державного реєстру виборців про зміну виборчої адреси.

Постановою Центральної виборчої комісії № 103 від 11.06.2020 було затверджено Порядок визначення виборчої адреси виборця, який не має зареєстрованого місця проживання (далі – Порядок). Згідно з Порядком, визначено 3 основні підходи до визначення виборчої адреси:

За погодженням із центром обліку визначити виборчою адресою виборця адресу центру. Якщо людина не має зареєстрованого місця проживання та перебуває на обліку в соціальній службі, то виборча адреса може визначатись за погодженням із центром обліку або соціальною службою, які відповідно до законодавства ведуть облік бездомних осіб. Виборчою адресою такого виборця визначається адреса відповідного центру обліку.

За зверненням до відділу ведення Державного реєстру виборців (далі - Реєстр), особа, яка не має зареєстрованого місця проживання та набула права голосу або має право голосу, однак виявила, що вона не включена до Реєстру, може за власною ініціативою звернутися до органу ведення Реєстру із заявою щодо свого включення до Реєстру за місцем фактичного проживання. Бланк заяви можна завантажити із додатку до Постанови ЦВК №145 від 24.07.2020 або взяти безпосередньо у відділі ведення Реєстру.

Виборець, який не має зареєстрованого місця проживання та запис стосовно якого міститься у Реєстрі, але за даними Реєстру він вибув зі своєї виборчої адреси або виборчу адресу якого визначено органом ведення Реєстру, для визначення його нової виборчої адреси може за власною ініціативою звернутися до органу ведення Реєстру із заявою щодо зміни виборчої адреси за місцем фактичного проживання або онлайн

Перевірити виборчу адресу людини можна онлайн за допомогою сайту https://www.drv.gov.ua/. У правому верхньому куті сайту знаходиться “Особистий кабінет виборця”. У розділі “Перевірка включення” потрібно уважно, без жодних помилок, ввести свої персональні дані, потім — код підтвердження, який прийде на електронну пошту. Таким чином можна дізнатись, яка саме виборча адреса особи зазначена в Реєстрі й чи зазначена вона взагалі.

Визначення виборчої адреси можливо здійснити до 10 вересня включно. 

Зміна виборчої адреси можлива через подання до Реєстру заяви, яку можна заповнити в електронному вигляді на сайті Реєстру. В цьому випадку необхідно мати електронний цифровий підпис. Це може бути як ключ, виданий державними органами, так і Mobile ID чи ключ Приватбанку.

Також можна подати заяву особисто, у паперовому вигляді, за наявності паспорту чи ID картки. У разі неможливості зробити це самостійно дозволяється доручити цю справу третій особі через довіреність.

Після зміни виборчої адреси, у випадку переїзду або інших обставин, пройти таку процедуру повторно можна буде не раніше, ніж через рік з дати останньої зміни й лише у міжвиборчий період.

Корисні посилання:

Державний реєстр виборців

Про Порядок визначення виборчої адреси виборця, який не має зареєстрованого місця проживання

 Як людям, які живуть не за місцем реєстрації або не мають реєстрації, проголосувати на місцевих виборах 25 жовтня 2020 року?

Департамент масових комунікацій  облдержміністрації

Завантажуємо ще
Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux