Опубліковано 31 липня 2019 року, 13:30

Від психології раба – до вільної людини: у Дніпропетровській ОДА презентували фільм «Жінка в полоні»

Обличчя сучасного рабства – в життєвій історії однієї жінки. Потрапивши у залежність від «господарки», 52-річна угорка покірливо несла важкий хрест десятиліття. Про те, як вона звільнилася від побутового рабства і нарешті відчула себе вільною людиною, – документальний фільм «Жінка в полоні». Стрічку презентували в  Дніпропетровській облдержадміністрації. Перегляд та подальшу дискусію присвятили Всесвітньому дню боротьби з торгівлею людьми, повідомила  заступниця голови Дніпропетровської ОДА Ірина Грицай.

«Різні презентації та зустрічі з авторами стали вже традиційними для Дніпропетровської ОДА. Серед містян та гостей обласного центру багато завсідників таких творчих вечорів, – зазначила заступниця голови Дніпропетровської облдержадміністрації Ірина Грицай. – Тема рабства, на жаль, залишається актуальною і у ХХІ сторіччі. Експлуатація може мати різні обличчя, та вона завжди є проявом насильства над людиною». 

 Героїня фільму «Жінка в полоні» протягом десяти років наймитувала в чужій родині. Виконувала всю хатню роботу та працювала на місцевій фабриці. Весь заробіток віддавала господарці. Жінці нікуди було подітися, оскільки залишилася без грошей та документів. Вона настільки змирилася зі своєю долею, що навіть не вживала жодних спроб звільнитися з рабства.

«Людина, яка перебуває в неволі, не завжди може усвідомити своє становище. Почасти вона не розуміє, що з нею трапилося лихо, що її експлуатують», – розповіла експерт Міжнародної організації з міграції Олена Моргун.  

Робота над фільмом тривала понад 1,5 роки. За цей час сталася дивна метаморфоза – «полонена» втікла від «господарів», знайшла рідну доньку і повернулася до вільного життя.

«Тема сучасного рабства не втрачає актуальності. Мені, як соціальній працівниці, тим паче корисно було подивитися стрічку. По роботі іноді доводиться спілкуватися з постраждалими від насильства. Тож цікаво було дізнатися про нові методики допомоги тим, хто ускочив у таку халепу», – поділилася глядачка Олена Бабенко.

На презентацію стрічки прийшли понад півтисячі мешканців Дніпра та області. Після перегляду в залі точилися жваві дискусії навколо теми сучасного рабства.

«Прийшла на перегляд разом зі старшою донькою. На жаль, потрапити у трудове рабство дуже легко в сучасному світі. Від цього ніхто не застрахований. Особливо ті, хто працюють нелегально за кордоном», – сказала глядачка Ірина Заєць.

Показ фільму – ініціатива Мінсоцполітики до Всесвітнього дня протидії торгівлі людьми. Презентацію організувала Дніпропетровська ОДА за підтримки Міжнародної організації з міграції в Україні – Агентства ООН з питань міграції. Акція покликана привернути увагу до проблеми побутового рабства.  

У Дніпропетровській ОДА презентували фільм про сучасне рабство

«Різні презентації та зустрічі з авторами стали вже традиційними для Дніпропетровської ОДА», – заступниця голови Дніпропетровської облдержадміністрації Ірина Грицай

Після перегляду фільму в залі точилися жваві дискусії навколо теми сучасного рабства

«На жаль, потрапити у трудове рабство дуже легко в сучасному світі. Від цього ніхто не застрахований», – Ірина Заєць

На презентацію стрічки прийшли понад півтисячі мешканців Дніпра та області

Завантажуємо ще
Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux