Опубліковано 24 січня 2019 року, 11:30

Усе більше дитсадків Дніпропетровщини впроваджують інклюзивну освіту – Валентин Резніченко

Із 2018 року в дитячих садках Дніпропетровщини почали створювати інклюзивні групи. Є вони і дніпровських садочках №337 та №340. Дітей з особливими освітніми потребами там виховують нарівні зі здоровими малюками. Про це повідомив голова Дніпропетровської облдержадміністрації Валентин Резніченко. 

 «Президент України Петро Порошенко наголошує: рівний доступ до освіти має бути в усіх дітей. Принципи інклюзії поширюємо на Дніпропетровщині - обладнуємо ресурсні кімнати і медіатеки, відкриваємо інклюзивно-ресурсні центри, створили перший в Україні інклюзивний парк. За 2 останні роки в 4 рази більше дітей з особливими освітніми потребами змогли піти до звичайних шкіл - нині їх понад 800. З’являються групи для малюків з інвалідністю і в дитячих садочках», - розповів голова Дніпропетровської ОДА Валентин Резніченко.

 Рік тому до інклюзії долучився дніпровський дитячий садок №337. Із 11 груп одна – інклюзивна. У ній навчається 5-річний Гриша Отаманенко. У нього – порушення мовлення та опорно-рухового апарату.

«Більш за все мене цікавила соціалізація сина. Дуже задоволена, що ми потрапили до цього садочка. Педагоги ставляться до Гриші із розумінням та душевною теплотою, їм вдалося згуртувати дітей, я не бачу між ними ніякої ворожнечі. Син жодного разу не плакав, ідучи до садка. Мені здається, він би тут жив, його неможливо забрати додому – так подобається бути з дітками», - розповіла мама Гриші Валерія Бойко.

 В інклюзивній групі особливі діти займаються разом з іншими за основною програмою. Додатково із ними працює команда корекційних спеціалістів.

  «Ми ніколи не акцентуємо увагу на тому, що в групі є діти з особливими потребами. Між дітками доброзичливі відносини, разом граємо та намагаємось підтримувати один одного. Це допомагає нашим особливим вихованцям краще соціалізуватися, що надасть їм можливість у подальшому навчатись у звичайній школі», - сказала вихователька інклюзивної групи дитсадка №337 Євгенія Сисоєва.

 У січні 2018-го інклюзивну групу відкрили і у дитсадку №340 Дніпра. Разом із понад 20 дітками її відвідує особлива Надійка.

«Для Наді розробили індивідуальний план розвитку, з нею займаються психолог, логопед та дефектолог. Якщо раніше вона нікого до себе не підпускала та не взаємодіяла з дітьми, то зараз у неї навіть є улюблений друг Саша, із яким вони разом граються», - розповіла виконуюча обов’язки завідуючої дитсадка №340 Ганна Кірсанова.

 Педагоги відзначають – дівчинка добре соціалізується. Навіть відвідує музичні  й танцювальні заняття.

 «До кожної дитини треба підібрати свій «ключик». Поступово Надійка до нас звикла і зараз вона  - спокійна та працьовита дівчинка», - сказала дефектолог дитсадка №340 Ірина Пустуєнко.

Дніпропетровська область  приєдналася до соціальної програми Марини Порошенко «Інклюзивна освіта – рівень свідомості нації».

 У дитсадках Дніпропетровщини створюють інклюзивні групи

 «Особливих» діток там виховують нарівні зі здоровими

Рік тому до інклюзії долучився дніпровський дитсадок №337

 «Ми ніколи не акцентуємо увагу на тому, що в групі є діти з особливими потребами. Між дітками доброзичливі відносини, разом граємо та намагаємось підтримувати один одного», - вихователька інклюзивної групи дитсадка №337 Євгенія Сисоєва

 В інклюзивній групі – 5-річний Гриша

 «Син жодного разу не плакав, ідучи до садка. Мені здається, він би тут жив, його неможливо забрати додому – так подобається бути з дітками», - розповіла мама Гриші Валерія Бойко

Додатково із «особливими» дітьми працює команда корекційних спеціалістів

 У січні 2018-го інклюзивну групу відкрили у дитсадку №340 Дніпра. Її відвідує особлива Надійка

 «Для Наді розробили індивідуальний план розвитку. У групі у неї навіть з’явився найкращий друг, із яким вони разом граються», - розповіла виконуюча обов’язки завідуючої дитсадка №340 Ганна Кірсанова

 З дівчинкою працює психолог, дефектолог та логопед

 Педагоги розповіли, що дівчинка добре соціалізується

 Дніпропетровська область  приєдналася до соціальної програми Марини Порошенко «Інклюзивна освіта – рівень свідомості нації»

Завантажуємо ще
Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux