Опубліковано 29 серпня 2018 року, 09:00

Українські підприємці потребують розширення зон вільної торгівлі з іншими країнами – Президент дипломатам України

Президент Петро Порошенко під час 13-ї наради керівників закордонних дипломатичних установ України  наголосив на важливості економічної дипломатії.

Глава держави розповів, що вчора в Миколаєві був присутній на запуску виробництва з переробки сільськогосподарської продукції, 60% з якої будуть спрямовані на експорт у 38 країн – від Коста-Ріки до Японії. Власник підприємства Сергій Сипко, який раніше створив компанію Sandora, яку пізніше продав Pepsi co, і ці гроші знову вкладає в створення нових робочих місць і нового виробництва в Україні. «Він попросив: Петро Олексійович, наполегливо працюйте над створенням зон вільної торгівлі, мені вони потрібні з Великою Британією, Японією та іншими країнами. Так само як і безвіз, який мені потрібен з Кореєю… Слухайте, абсолютно чіткі завдання ставить інвестор з далекого села в Миколаївській області. Це приємно», - зауважив Петро Порошенко. За його словами, зростання інтересу до створення зон вільної торгівлі з Україною сигналізує – все більш комфортно бізнес почуває себе в нашій країні, бо він має полегшений доступ на ринки.

Президент відзначив суттєве пожвавлення за зростання торгівлі з ЄС – з 32% до 43%. «Про США я вже не говорю, бо ми маємо понад 60% зростання. Це лише підтверджує правильність визначеної нами стратегії модернізації української економіки», - додав Глава держави.

Президент наголосив, що в умовах дії режиму вільної торгівлі з ЄС та здійснюваних нами реформ, в Україні відкриваються зараз принципово нові можливості для інвесторів, країна піднімається сходинка за сходинкою в рейтингу Doing business щодо інвестиційного клімату, робить вагомі кроки в боротьбі з корупцією та дерегуляцією. «Децентралізація відкриває абсолютно нові можливості для інвесторів – нічого більше не треба погоджувати в Києві», - додав він.

Глава держави наголосив: «Ми маємо продовжувати роботу з максимальної диверсифікації наших економічних зв’язків. Адже, розв’язавши проти України торговельну війну, економічну війну Росія була твердо переконана, що вона зможе задушити нашу економіку, бо розраховувала на нашу критичну залежність від свого ринку».

Президент навів приклад держпідприємства «Зоря-Машпроект», більше 90% збуту продукції якого раніше відбувалося в Російську Федерацію і основним покупцем був «Газпром» та Рособоронекспорт. «В один день були скасовані існуючі контракти. І 12 тис. працівників в Миколаєві за розрахунками країни-агресора мали бути негайно звільнені. Що зробили ми? Знайшли виходи на ринки Південно-східної Азії, переорієнтували український паливно-енергетичний комплекс на купівлю продукції вітчизняного виробництва. І на сьогоднішній день ми маємо працююче підприємство із завантаженням більше як 85%. Це було непросто, але вихід на ринок кожної країни супроводжувався державною підтримкою», - розповів Президент.

«Ми вистояли. І сьогодні, як ніколи раніше, ми з вами є незалежними – як політично, так і економічно від впливу і тиску Росії», - наголосив Глава держави.

Завантажуємо ще
Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux