Опубліковано 19 серпня 2019 року, 12:30

У сезон кавунів будьте обережні: смугаста ягода може приховувати небезпеку (КОРИСНО)

В Україні – сезон кавунів. Будьте обережні: ця смачна та соковита ягода може таїти небезпеку. Як її розпізнати та які перші симптоми отруєння, розповіли в департаменті охорони здоров’я Дніпропетровської ОДА.

«Літні отруєння часто пов’язані із вживанням кавунів та динь. Серед причин – нітрати, що містяться у плодах, та різні кишкові інфекції. Перші симптоми отруєння можуть виникнути через 4-6 годин після вживання кавуна. Серед основних ознак – нудота, розлад шлунку, біль у животі, підвищена температура, слабкість. Якщо це раптом сталося, головне правило – не ігнорувати симптоми й обов’язково звертатися до лікаря», – розповіли в департаменті охорони здоров’я Дніпропетровської ОДА.

Фахівці нагадали, як убезпечити себе від отруєння кавунами. Ягоди не слід купувати на стихійних ринках. А ще – відрізати шматок від немитого плоду, аби перевірити його на стиглість.

«Вдома кавун необхідно ретельно помити. Спочатку потріть його щіткою, після – обдайте окропом, холодною водою та дайте висохнути. Розрізаний кавун зберігайте у холодильнику не більше доби», – додали фахівці.

Можна перевірити кавун на наявність нітратів. Для цього шматок м’якоті слід помістити у склянку з водою. Якщо рідина набула яскраво-рожевого кольору – будьте обережні: у баштанній культурі багато нітратів.

Завантажуємо ще
Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux