Опубліковано 15 грудня 2021 року, 10:30

У Дніпровському музеї українського живопису стартувала культурно-мистецька акція «Святкова Петриківка»

 У Дніпровському музеї українського живопису стартувала акція «Святкова Петриківка». Вона триватиме до 21 грудня. У програмі – виставка, майстер-класи, лекції. Є і частування. Все присвячене красі унікального розпису. Вхід вільний. Про це повідомили у Дніпропетровській облдержадміністрації.

«Культурно-мистецьку акцію присвятили унікальному Петриківському розпису, завдяки якому Дніпропетровщину знають в усьому світі. А ще він внесений ЮНЕСКО до Репрезентативного списку елементів нематеріальної культурної спадщини, – розповіла начальниця управління культури, туризму, національностей та релігій ОДА Наталія Першина. – Програма дуже насичена». 

На час акції Музей українського живопису перетворився на справжній куточок Петриківщини. Картини й новорічні іграшки, скрині, рушники, платки, сувеніри – все  рясніє різнобарв’ям. Загалом в експозиції – понад 200 робіт майстрів Дніпропетровщини. І досвідчених, і початківців.

«Тут багато робіт наших студентів. Власними вміннями вони готові поділитися з усіма бажаючими. На майстер-класах вчитимуть робити «мальовки» на папері, розписувати сувеніри. Наприклад, оздоблювати у петриківському стилі новорічні ялинкові прикраси, «миколайчиків», – розповіла голова комісії декоративно-прикладного мистецтва Дніпропетровського мистецько-художнього коледжу культури Тетяна Гарькава.

Окремий зал відвели під яскраву діджитал-інсталяцію. Відеоарт проєктується одночасно на 4 стіни. Глядач немов «занурюється» у петриківський орнамент, а його елементи «оживають».

«У самому змісті Петриківського розпису закладена ідея про те, що наше життя – унікальний дар, свято. Воно немов повертає людині загублений рай. Ця ідея є в кожній роботі», – сказав голова дніпровської організації Національної спілки художників України Андрій Пікуш. 

Презентували і українську кухню. Просто на подвір’ї музею приготували петриківський борщ, козацьку кашу. Такі кулінарні майстер-класи пройдуть і 18 та 19 грудня.

«Приїхала на виставку з Петриківки разом з односельцями. Хотіла підтримати майстрів та помилуватися їхніми роботами. Захоплююся мистецтвом і сама трішечки малюю. Це унікальний розпис, ні на що не схожий», – поділилася відвідувачка Ольга Сорока.

Під час акції «Святкова Петриківка» можна буде послухати й цікаві лекції з етнодизайну. На них розкажуть, як «вписати» елементи розпису в інтер’єр, екстер’єр, рекламну продукцію, подарункові упаковки.

Акція триватиме з 14 до 21 грудня. Щодня з 11:00 до 20:00.

Адреса музею українського живопису: м. Дніпро, Троїцька площа, 5а.

Завантажуємо ще
Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux