Опубліковано 29 січня 2020 року, 15:04

У Дніпропетровській ОДА показали художній фільм про Героїв Крут

У Дніпропетровській ОДА показали український художній фільм «Крути 1918». Історичний екшн присвячений легендарному бою студентів проти більшовиків. Кіносеанс влаштували з нагоди Дня пам’яті Героїв Крут. На показ завітало більше тисячі мешканців області.

«Понад сто років тому 400 студентів вступили у битву із багатотисячною армією більшовиків. Їм вдалося стримати наступ ворога на Київ. Тому бій під Крутами має велике героїчне значення адже він став одним із символів боротьби за свободу і незалежність»,  сказав заступник голови Дніпропетровської облдержадміністрації Дмитро Стригун.

Сюжет художнього фільму розгортається навколо бою під залізничною станцією Крути у січні 1918 року. Тоді 5-тисячна армія зійшлась із нечисленним загоном київських студентів і бійців вільного козацтва. Режисер стрічки – Олексій Шапарєв, автор сценарію – Костянтин Коновалов.

«Серед істориків досі ведуться дискусії стосовно дати бою – більшість схиляються до того, що він відбувся не 29 січня, а 30-го. Але значення його, безперечно, важливе. На кілька днів вдалося затримали просування більшовицьких військ до Києва, - розповів начальник відділу Українського інституту національної пам’яті Ігор Кочергін. – Фільм, однозначно, вартий уваги. Там показаний патріотизм та жертовність  юних гімназистів, їхнє прагнення захистити молоду українську державу».

На кіносеанс до Дніпропетровської облдержадміністрації завітали школярі та студенти, військовослужбовці й представники громадськості. Загалом – більше тисячі людей.

«Приїхали разом зі студентами, щоб завжди памятати про той день, тих молодих хлопців, які загинули за свободу України. Вони не побоялися виступити проти багатотисячного війська та довели, що саме молодь – найбільш активна та патріотична частина суспільства», - сказала викладачка Дніпровського державного технікуму енергетичних та інформаційних технологій Наталія Штефановська.

«Для нашої країни це дуже важлива дата. Вважаю, що кожен українець повинен знати про ті героїчні події, адже вони – частина нашої незалежності. Ми маємо пам’ятати про них, щоб боронити Україну від агресорів та не допустити повторення трагічного минулого», – зазначив студент Дніпровського державного технікуму енергетичних та інформаційних технологій Тимофій Кудлай.

Показ відбувся за сприяння Державного агентства України з питань кіно та компанії Good Morning Film.

У Дніпропетровській ОДА показали фільм про Героїв Крут

«Бій під Крутами має велике героїчне значення – адже він став одним із символів боротьби за свободу і незалежність», – заступник голови Дніпропетровської облдержадміністрації Дмитро Стригун

Кіносеанс влаштували з нагоди Дня пам’яті Героїв Крут

«Фільм, однозначно, вартий уваги. Там показаний патріотизм та жертовність  юних гімназистів, їхнє прагнення захистити молоду українську державу», - Ігор Кочергін

На показ завітало більше тисячі глядачів

Студенти й школярі, активісти та військовослужбовці

«Приїхали разом зі студентами, щоб завжди пам’ятати про той день, тих молодих хлопців, які загинули за свободу України», - Наталія Штефановська

Режисер стрічки – Олексій Шапарєв, автор сценарію – Костянтин Коновалов

«Для нашої країни це дуже важлива дата. Вважаю, що кожен українець повинен знати про ті героїчні події, адже вони – частина нашої незалежності», - Тимофій Кудлай

Показ відбувся за сприяння Державного агентства України з питань кіно та компанії Good Morning Film

Завантажуємо ще
Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux