Опубліковано 28 серпня 2018 року, 16:30

У Дніпропетровській ОДА АТОвців навчають долати посттравматичний синдром

У Дніпропетровській ОДА розпочався дводенний тренінг для АТОвців. Досвідченні психологи навчають військових вправам для боротьби зі стресом і показують, як надавати допомогу побратимам.

 «У багатьох людей хибне уявлення про психотерапію. Більшість уявляє Фрейда і кушетку. Але це насправді зовсім не так. Є багато різних методик. Ми працюємо через тіло. Це найшвидший спосіб вплинути на внутрішній стан людини», – зазначила тренер Ірина Булишова.

Під час тренінгу психологи показали учасникам тілесно-орієнтовані практики. Бійців навчили дихальним вправам і технікам масажу, які допомагають долати стресові стани.

«Знаємо, що у багатьох людей психологи викликають недовіру. Але ми перевірили методики, за якими працюємо, на собі. Важливо розуміти, що твої поради дійсно допомагають», – розповіла психолог Анна Збаранська.

Тренери відзначають, що АТОвці спочатку скептично ставляться до таких зустрічей. Проте це лише перше враження. Зазвичай після відвідування подібних тренінгів вони радять їх своїм побратимам.

«Це не перший тренінг, який я відвідую. Зараз почали з’являтися військові психологи. От і я навчаюся, щоб допомагати іншим. Важливо вчасно помічати посттравматичний стресовий розлад та вміти цьому зарадити», – розповів один з учасників тренінгу Юрій.

«Прийшов на тренінг за порадою побратима. Не думав, що зможу так швидко відкритися. Це був незвичайний досвід. Тепер я знаю, як дати собі раду і допомогти іншим», – поділився учасник тренінгу Андрій.

Дніпропетровська ОДА разом з волонтерами часто організовує психологічні тренінги для АТОвців і їхніх рідних.

«Психологічна підтримка потрібна кожній людині, особливо вона необхідна учасникам бойових дій. Ми знаємо, що тренінги дійсно допомагають АТОвцям, тому плануємо проводити такі зустрічі і надалі», – зазначила начальник управління з питань учасників АТО Наталія Шуліка.

Дізнатися про наступні тренінги можна в управлінні з питань учасників АТО Дніпропетровської облдержадміністрації за тел,: 068-679-89-61.

Тренер пояснює бійцям, що таке посттравматичний стресовий розлад

АТОвців навчають технікам масажу для боротьби зі стресом

Бійцям показують дихальні вправи для подолання стресових станів

АТОвців навчають надавати екстрену психологічну допомогу побратимам

Досвідчені психологи регулярно працюють з учасниками бойових дій

Бійців навчають тілесно-орієнтованим практикам

Завантажуємо ще
Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux