Опубліковано 19 грудня 2017 року, 10:30

У ДніпроОДА відзначили кращі наукові проекти молодих вчених
Чи можна вилікувати рак? Як боротися з дитячим ожирінням? Як підвищити енергоефективність трамваїв та тролейбусів? Де стане в нагоді фільтр-дезінфектор? Як добувати мед просто на дахах багатоповерхівок? Такі теми обрали для власних досліджень молоді вчені Дніпропетровщини – переможці обласного конкурсу наукових робіт. В кінці року вони отримають винагороду на реалізацію власних проектів. Про це повідомили в департаменті освіти і науки ДніпроОДА.

«Молоді вчені мають потенціал, завдяки якому найближчими десятиліттями розвиватиметься наука в регіоні. Тому підтримуємо прагнення талановитих людей проводити власні дослідження та робити відкриття на благо рідної Дніпропетровщини. Вже декілька років поспіль організовуємо обласні конкурси наукових проектів та визначаємо кращі», – зазначили в департаменті.

Наукові пошуки молодих вчених Дніпропетровщини – у медичній, хімічній, аграрній, промисловій галузях.

«Ми винайшли фільтр-дезінфектор, аналогів якому немає в світі. Він не тільки затримує всі бактерії та віруси, які потрапляють із повітря, але й знищує їх. Фільтр вже можна використовувати в медзакладах та автомобілях, – розповів переможець конкурсу, доцент хіміко-технологічного університету Богдан Мурашевич. – Гадаємо, такі фільтри можна використовувати й у звичайних кондиціонерах. А ще – у військовій техніці, як протидію хімічній зброї. Проте це потребує додаткових досліджень, тому плануємо продовжити випробування».

Інший переможець конкурсу, доцент аграрно-економічного університету Микола Кравченко винайшов технологію виробництва соціального меду просто на дахах багатоповерхівок.

«Добутий у такий спосіб мед – низьковитратний. Ціна на нього буде доступною для пенсіонерів та малозабезпечених, – сказав Микола Кравченко. – Також ми адаптували новітні технології австралійських дослідників до наших традицій у бджільництві. Вони дозволяють підвищити продуктивність комах на 20-40%». 

Два десятки переможців обласного конкурсу отримають винагороду – від 30 до 40 тисяч гривень кожний. Гроші виділять із обласного бюджету. Цим коштом вчені зможуть провести випробування власних винаходів та продовжити дослідження.

«Досвідом Дніпропетровщини у проведенні таких конкурсів зацікавилося Міносвіти – тепер змагання на виявлення кращих наукових проектів проводяться й на всеукраїнському рівні», – додали в департаменті ДніпроОДА.

Загалом на обласному конкурсі проектів «Молоді вчені – Дніпропетровщині» власні здобутки презентували 49 науковців.


У ДніпроОДА відзначили кращі наукові проекти молодих вчених
Завантажуємо ще
Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux