Опубліковано 15 липня 2019 року, 10:30

У Дніпрі презентували документальний фільм про Праведників народів світу

Кадри унікальної кінохроніки, рідкісні документи, ексклюзивні інтерв’ю. У Дніпропетровській облдержадміністрації презентували фільм «Праведники». У ньому – драматичні історії спасіння євреїв під час Голокосту.

Документальний фільм «Праведники» присвятили мешканцям Дніпропетровщини, які у роки Другої світової війни рятували євреїв від загибелі. Ризикуючи власним життям та життям своїх рідних, вони переховували їх від німців. Режисер фільму – Євген Тітаренко.

«Цей фільм створили за ініціативи Дніпропетровської облдержадміністрації, спільно з Українським інститутом вивчення Голокосту «Ткума». Буквально по крихтах відтворювали неймовірні та зворушливі історії спасіння, які відбувалися на теренах Дніпропетровщини», - зазначила продюсер фільму Наталія Хазан. 

У 25-хвилинній стрічці – розповідь про чотирьох Праведників. Серед них й історія Наталії Левченко з Новомосковська, якою поділився з творцями фільму її син Сергій. У 1942 році Наталя з рідними врятували 14-річного єврейського хлопця Леоніда Гольверка. Його мати, батько, дідусь та ще майже 400 євреїв Новомосковська були розстріляні. У 1996 році Наталя Левченко отримала звання Праведника.

«Голокост став однією з найбільших трагедій в історії людства. Мільйони людей були знищені тільки тому, що народилися євреями. Проте ми знаємо чимало випадків, коли люди різних національностей чинили опір нацистам та намагалися врятувати тих, хто мав стати жертвами. На Дніпропетровщині нині відомо  70 документально підтверджених випадків спасіння», - розповів директор Українського інституту вивчення Голокосту «Ткума» Ігор Щупак. 

Звання «Праведник народів світу» присвоюється від імені Держави Ізраїль відповідно до Закону про увічнення пам’яті мучеників і героїв. Його надають людям різних національностей, які рятували євреїв на окупованих Німеччиною територіях.

«Я єврейка, тому ця тема мені близька, - сказала місцева мешканка Влада. - Такі фільми дуже потрібні, бо люди мають знати свою історію. Багато хто в Ізраїлі і досі вважає, що під час Другої світової війни в Україні тільки знищували євреїв. Але це не правда, дуже багато людей врятували місцеві мешканці, і про це потрібно розповідати світові».

В Україні звання праведників мають понад 2,6 тисяч людей.

У Дніпропетровській ОДА презентували фільм «Праведники». Він про людей, які рятували євреїв під час Голокосту

«Цей фільм створили за ініціативи Дніпропетровської облдержадміністрації та спільно з Українським інститутом вивчення Голокосту «Ткума», - продюсера фільму Наталя Хазан

У 25-хвилинній стрічці – розповідь про 4 Праведників з Дніпропетровщини

 В основі фільму – історична кінохроніка, рідкісні документи та ексклюзивні коментарі

«Голокост став однією з найбільших трагедій в історії людства. Мільйони людей були знищені тільки тому, що народилися євреями», - директор Українського інституту вивчення Голокосту «Ткума» Ігор Щупак

В Україні звання праведників мають понад 2,6 тисяч людей

На Дніпропетровщині  відомі імена 70 Праведників Світу

Завантажуємо ще
Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux