Опубліковано 10 березня 2023 року, 13:00

Стрес – це нормальна реакція на війну. Моя задача – мінімізувати наслідки: історія психологині Марії  

Рятує «поранені серця». Із перших днів війни Марія допомагає людям, що постраждали від війни. Працює з дітьми, які мають посттравматичний стресовий розлад, та їхніми батьками. Вчить справлятися з емоціями, негативними спогадами та адаптуватися до нових обставин. Про психологиню, яка допомагає пережити наслідки російської агресії, – у рубриці Дніпропетровської ОВА «Творці перемоги».  

Марії 33 роки. Першу освіту здобула у Дніпрі, вивчала японську філологію. Та завжди цікавилася психологією, тому обрала нову спеціальність. Диплом психолога отримала у британському місті Саутгемптон.

Дівчина вже четвертий рік працює в одному з реабілітаційних центрів Дніпра. Береться за особливо важкі випадки. Допомагає людям, що постраждали через війну. Працює з малечею із посттравматичним стресовим розладом та їхніми батьками. Каже: діти особливо важко переживають війну.

«Війна – це величезний стрес, особливо для дітей. Вони переживають емоції своєрідно – замикаються у собі, відмовляються грати та чутливо реагують на гучні звуки»,  каже Марія.    

Психологиня допомагає зцілювати душі через творчість та релаксацію. Вчить малечу розпізнавати свої емоції та переживання. Висловлювати їх у малюнках, акторській грі.    

«Я вчу контролювати свої спогади. Це прості техніки, які допомагають переключитися. Потрібно зосередитись на якихось предметах, запахах. Це і дихальні техніки, йога», – розповіла Марія. 

Працює і з дорослими. Помітила, що завдяки реабілітації люди почувають себе більш захищеними. 

«У будь-якому випадку, стрес – це нормальна реакція на події війни. Моя задача – мінімізувати наслідки та допомогти адаптуватися», – каже Марія. 

За словами психологині, постраждалі через війну часто відмовляються від реабілітації або соромляться самостійно звернутися за допомогою.   

«Люди повинні знати про травму і працювати з нею. Можна носити в собі ці травми роками, якщо нічого не робити. Хочу, щоб всі зрозуміли: ходити до психолога – не соромно», – зазначила Марія. 

«Творці перемоги» – рубрика Дніпропетровської обласної військової адміністрації. Вона – про людей, які наближають нашу перемогу. Кожен – на своєму фронті.



Завантажуємо ще
Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux