Опубліковано 11 липня 2024 року, 12:30

Про порушників правил нересту та співпрацю з міжнародними партнерами: новини області в сфері екології 

У регіоні порушники нерестових обмежень на риболовлю завдали шкоди державі на понад 7 млн грн. Область розвиває співпрацю з міжнародними партнерами в галузі екології й запрошує приєднуватися громади до спільних проєктів. Про це під час брифінгу розповіла заступник начальника Дніпропетровської ОВА Лілія Мягка. 

«В області скінчилися обмеження на вилов риби. Їх впровадили з квітня на період нересту. В залежності від водойми, він тривав від 2 до 3 місяців. За цей час Рибоохоронний патруль провів понад тисячу рейдів. Виявили кілька сотень порушень природоохоронного законодавства. Збитки, яких завдали «чорні рибалки», перевищили 7 млн грн», – розповіла заступник начальника Дніпропетровської ОВА Лілія Мягка. 

Державні інспектори вилучили понад 2,2 тис кг біоресурсів. Більш ніж 500 одиниць заборонених знарядь лову. 120 справ направили до судів для притягнення порушників до адміністративної відповідальності. 39 матеріалів передано до слідчих органів для відкриття кримінальних проваджень.

«Розвиваємо співпрацю з міжнародними партнерами. Зокрема, з чеською громадською організацією «Arnika». Йдеться про екологічне відновлення територій, постраждалих через війну. Зараз збираємо інформацію від громад – за які локації слід взятися найперше», – зазначила Лілія Мягка. 

Планують залучати до донорських проєктів і французьку транснаціональну компанію «Heo-Eko». Вже є домовленості про роботу у Кривому Розі. Але партнери зацікавлені розширити географію. Тому зараз також визначають пріоритетні об’єкти для відбудови в інших громадах. Можливі спільні напрацювання і в управлінні відходами та розвитку зеленої енергетики.

«Мережа CEE Bankwatch Network, яка об’єднує неурядові організації, провадить у громадах області пілотну ініціативу Parasol. Вона передбачає втілення проєктів зеленого відновлення. Для участі відбиратиме громади, – сказала заступник очільника області. – Запрошую наші території долучатися до цікавих та корисних проєктів, які пропонують партнери». 

Незважаючи на військовий стан, підприємства Дніпропетровщини продовжують втілювати природоохоронні заходи. Це частина Дніпропетровської обласної комплексної програми екологічної безпеки та запобігання змінам клімату. Вона розрахована на 2016 – 2025 роки. За останні місяці основні підприємства-забруднювачі реалізували проєкти, які дозволять зменшити викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря.

«Занепокоєння у мешканців області викликає обміління деяких річок. Спостерігаються добові коливання рівнів води на окремих водосховищах та їхніх притоках. Це наслідок надзвичайної ситуації, пов’язаної із підривом росіянами Каховської ГЕС. А ще – високих температур повітря», – пояснила Лілія Мягка. 

Вона додала, що ОВА постійно моніторить гідрологічну ситуацію на річках області.

 

Завантажуємо ще
Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux