Опубліковано 16 квітня 2024 року, 17:00

Презентували путівник ветерана та обговорили, як змінилося життя: у Дніпрі відбувся форум «10 років війни. Шлях до Перемоги»

На одній зі станцій Дніпровського метрополітену зібралися сотні людей. Керівництво регіону, районів і обласного центру. Діючі військові та оборонці, які відновлюються після важких поранень. Медики, волонтери та громадські діячі. Всі вони долучилися до форуму «10 років війни. Шлях до Перемоги». На ньому говорили, як змінилося життя, та презентували путівник ветерана.

«Не втомлююся повторювати – «Дякую, Герої!» За те, що 10 років війни стоїмо. Життя продовжується у тилових містах і селах. І все завдяки оборонцям. Хлопцям та дівчатам, які стали бронею для кожного з нас. Серед них багато мешканців нашого регіону. І вони мають знати – ми поруч. З тими, хто на передовій. Підтримуємо озброєнням. Не підведемо й воїнів, які повернулися додому. Або згодом приїдуть до рідних», – зазначив начальник ОВА Сергій Лисак. 

Про те, що в області для цього роблять, говорили на Форумі «10 років війни. Шлях до Перемоги». Йшлося про розширення мережі реабілітаційних центрів. Запуск «єдиного вікна» послуг для демобілізованих та їхніх сімей – «Я – ветеран». Проєкт #ТитаниUA, задача якого вирішення нагальних потреб Героїв. Підняли й питання державної політики підтримки воїнів.

«Зараз змінюємо парадигму: замість декларативних пільг і гарантій – система самореалізації, мотивації ветеранів. І все це за потужної підтримки країни. Для цього вже підготували пілот стратегії переходу від військової служби до цивільного життя. Ним передбачені – економічна та соціальна реінтеграція оборонців у мирне життя. Це й їхнє відновлення, забезпечення житлом і освітою», – додав заступник міністра у справах ветеранів України Максим Кушнір.

Також під час заходу було чимало спогадів. Де й кого застала війна. Хто і за яких обставин усвідомив невідворотність ворожої агресії. Мали місце й дискусії, що потрібно для того, аби її зупинити.

«На Конгресі місцевих та регіональних влад Президент Володимир Зеленський озвучив слушну думку. Він сказав – єдність нам потрібна більше за допомогу західних партнерів. І зараз ми об’єднані як ніколи. Місцеве самоврядування з ОВА, військовими, правоохоронцями, бізнесом. І тільки так – переможемо», – сказав міський голова Дніпра Борис Філатов. 

«Памятаю перші обстріли нашого району. Вони були вночі. Градами ворог бив по житловим кварталам. Для цивільних людей це було моторошно. Тоді були й перші загиблі. Тому кожен житель Нікопольщини на собі відчуває цю війну. І абсолютно чітко розуміє – маємо допомагати Силам оборони», – поділився начальник Нікопольської РВА Євген Євтушенко.  

Не обійшлося на форумі без презентацій. Представили розроблений ОВА путівник ветерана «Піксель». У ньому про те, де відновитися та протезуватися. Безкоштовно займатися спортом, перекваліфікуватися чи отримати грант на власну справу.

«Ми розробили спеціальний посібник. У ньому зібрані всі ініціативи для ветеранів, які запускають держава та регіон, а також стартують на рівні громад. Там відповіді на питання, з якими стикаються оборонці. Будемо його постійно оновлювати», – пояснила заступник начальника ОВА Надія Задорожна. 

Закінчили захід музичним виступом Культурного десанту та Колі Сєрги. У їхньому виконанні були історії з передової та пісні, сповнені віри в Перемогу.

Завантажуємо ще
Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux