Опубліковано 27 грудня 2018 року, 13:30

Представники Дніпропетровської облдержадміністрації поділились новорічними спогадами(LIFESTORY)

Як держслужбовці Новий Рік зустрічають? Ольга Горб не уявляє зимового свята без «Наполеона», а Олег Кужман – без мандаринів та «живої» ялинки. Володимир Юрченко в дитинстві намагався спіймати Діда Мороза, Юрій Богданов сам був казковим «дідусем» з баяном, а Наталя Шуліка - Снігуронькою. Представники Дніпропетровської ОДА поділились теплими новорічними спогадами та розповіли про свої святкові традиції. 

Перший заступник голови Дніпропетровської облдержадміністрації Олег Кужман

Велика «жива» ялинка та запах мандаринів. Саме з цими атрибутами із самого дитинства асоціює Новий рік Олег Кужман.

«Для мене Новий рік – це сімейний захід. На святкування завжди збиралась уся наша велика родина. Вдома ставили та прикрашали справжню сосну. Зараз, якщо немає мандаринів та запаху хвої, я вважаю, що це взагалі не свято». 

Але найбільше запам’ятався Олегу Кужману один довгоочікуваний новорічний подарунок.

«Коли я навчався у сьомому класі, дуже мріяв про нові якісні ковзани. Мав старенькі, але вони були не зручні. І от на Новий рік мені дядько привіз з НДР справжні німецькі ковзани. Це було щастя! 1-го січня свято продовжилось, адже я вийшов у них на лід. Носив ці ковзани до кінця школи, аж поки нога не виросла, та дуже їх беріг. Цей новорічний подарунок запамятав на усе життя», - розповів Олег Кужман.

Олег Кужман не уявляє Нового року без «живої» ялинки та мандаринівЗаступник голови Дніпропетровської облдержадміністрації Володимир Юрченко

Володимир Юрченко зізнався, що у дитинстві листів Діду Морозу не писав. Каже – разом з сестрою підозрювали, що подарунки під ялинку підкладають дорослі.

«Вдень нас з сестрою завжди вкладали спати. Але ми дуже чекали, коли ж Дід Мороз принесе подарунки. При цьому підозрювали, що, можливо, це роблять батьки.  Тому намагались зловити саме той момент і слідкували за батьками до останнього. Але «спіймати на гарячому» ніколи не вдавалось – подарунки зявлялися під ялинкою якось раптово». 

Новий рік традиційно зустрічає з родиною. Найбільше запам’яталась святкова ніч у Польщі.

«Якось ми з дружиною зустрічали Новий Рік у Закопане. Святкували у невеличкому ресторанчику при готелі. І так склалося, що з україномовних іноземців там були тільки ми вдвох. Всі інші – поляки. У дружній атмосфері святкували до самого ранку. Усі танцювали, співали польські народні пісні, водили хороводи. При цьому мовного барєру взагалі не відчувалось, хоча ні я, ні дружина польської не знали. То була найвеселіша новорічна ніч», - сміється Володимир Юрченко.

Володимир Юрченко в образі - під час новорічного концерту для АТОвців Начальник управління з питань учасників АТО Дніпропетровської ОДА Наталя Шуліка

В родині Наталії Шуліки Новий рік завжди святкували двічі – за старим та новим стилем. Маленька Наталя очікувала подарунки на обидві дати. Тому заглядала під ялинку і 31 грудня, і 13 січня. Її, до речі, завжди прикрашала сама. Снігуронькою Наталя Шуліка стала ще у дитячому садочку. А от найбільш омріяним подарунком від Діда Мороза для неї виявились справжні ковзани для фігурного катання.

«Наш тато добре малював. Напередодні Нового року він завжди робив домашню стінгазету. Щороку – нову. Прикрашав її битими скляними іграшками, дощиком, малював Діда Мороза - виходило дуже гарно. Перед святкуванням ми лягали спати, а коли нас будили, газета вже висіла. Ми роздивлялися, що ж наш тато вигадав та намалював цього разу. Було дуже цікаво. Ці стінгазети наша родина зберігає досі», - розповіла Наталя Шуліка.

Наталя Шуліка в дитинстві завжди сама прикрашала новорічну ялинкуРадник голови Дніпропетровської ОДА Ольга Горб

Вечеря у вузькому родинному колі, вечірка у великій компанії друзів або подорож у теплі країни. Для Ольги Горб святкування Нового року залежить від настрою. Згадує, що після 2014-го кілька років взагалі не відзначала це свято. Зазвичай на новорічному столі – олів’є та шуба. Але є в родині й особлива святкова страва.

«У нас є традиційна страва, яка готується виключно на Новий рік. Це – матусин «Наполеон». У тата день народження 2 січня, тому напередодні новорічних свят мама завжди готує два великі «Наполеони». Це торт, який ми їмо раз на рік», - сказала Ольга Горб.

Розповіла Ольга Горб і про те, як важливо у новорічну ніч правильно загадувати бажання.

«Якось напередодні 2002 року я загадала бажання: «Хочу змінити місце проживання». Мріяла тоді про власне житло. Через кілька місяців так склалися обставини, що я на три роки переїхала до Криму. Після цього у новорічну ніч завжди намагаюсь максимально точно проговорити те, чого я хочу. На серветці мрію не пишу, але подумки дуже детально формулюю своє бажання», - зізналась Ольга Горб.

Головна новорічна страва для Ольги Горб – матусин «Наполеон»Радник голови Дніпропетровської ОДА Юрій Богданов

Юрій Богданов зізнався, що у дитинстві на Новий рік не відпочивав, а працював.

«Починаючи з 7 класу на Новий рік я ставав Дідом Морозом. Виконував цю роль на кожному шкільному святі. У костюмі та з бородою навіть грав на баяні. Із того часу я вже перестав вірити у Діда Мороза, адже сам ним став».

Особливим для Юрія Богданова став новий 2014-й рік.

«Я ніколи не любив це свято. Зазвичай рано лягав спати. Єдиний Новий рік, який мав особливе значення – із 2013-го на 2014-й. У мене були варіанти – зустріти його на Майдані або з рідними у Луганську. Я обрав друге. Той рік став свого роду «водороздільним»  та поділив життя на дві частини. Спогади саме про ту новорічну ніч – найбільш ностальгічні».

Юрій Богданов став Дідом Морозом ще у школі

Завантажуємо ще
Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux