Опубліковано 11 жовтня 2022 року, 12:30

Понад 200 людей похилого віку евакуювали з Дніпропетровщини на захід України

З громад Дніпропетровщини, які знаходяться під обстрілами, евакуюють людей 60+. Їх доправляють залізницею до західних регіонів України. Там розселяють у санаторіях та лікарнях. Державною програмою вже скористалися понад 200 мешканців. Про це повідомили в обласній військовій адміністрації. 

«Соціальна державна програма стартувала наприкінці серпня. Вона передбачає централізовану евакуацію пенсіонерів та людей з інвалідністю. Тих, хто здатен самостійно пересуватися та сам себе обслуговувати», – зазначила начальниця відділу департаменту соціального захисту населення Дніпропетровської ОВА Ганна Счастливець. 

Вона додала, що державною програмою найперше можуть скористатися мешканці громад, які офіційно визнані зонами активних бойових дій. Це деякі території Нікопольського, Синельниківського і Криворізького районів.  

Списки бажаючих евакуюватися складають у місцевих громадах. Формують групи. У назначений день люди виїжджають. Для них виділяється окремий вагон. Він розрахований на 24 пасажири.

«Дорога далека. Втім люди, навіть попри поважний вік, переносять її нормально. Так, найстаршій мешканці було 85 років. У вагоні пасажирів супроводжують представники громад та волонтери», – уточнила Ганна Счастливець. 

У місці призначення евакуйованих зустрічають та розселяють. Переважно у санаторіях та лікарнях. Там гарні умови, триразове харчування, медичне забезпечення.

Черговим евакуаційним потягом разом із дружиною вирішив виїхати 70-річний Анатолій Руденко. Подружжя з Нікополя. Зізнаються – вже несила жити під постійними обстрілами.

«Ворог гатить вдень і вночі. Страшно, неможливо спати. Багато руйнувань у місті. Ніхто не знає, куди прилетить наступний снаряд. Тож їдемо в тихе місце. Дуже вдячні за таку нагоду», – сказав Анатолій Руденко.

Серед пасажирів і 62-річна Надія Виноградова. Жінка понад 40 років присвятила роботі в школі. Про можливість виїхати дізналася від подружки.

«Вирішила поїхати, підлікуватися, відновитися, відпочити. Фізично й морально. Я сама з Синельниківського району. Моя громада на межі двох областей – Запорізької та Донецької. Складно там і гучно. Боязко навіть на город вийти», – розповіла Надія Виноградова. 

Евакуація безкоштовна та добровільна. Аби виїхати, людям потрібно звертатися до місцевої влади. Або органів соцзахисту за місцем проживання.


Завантажуємо ще
Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux