Опубліковано 06 лютого 2023 року, 12:00

Під час евакуації літали ворожі ракети: як облаштувалось на Дніпропетровщині промислове підприємство із Краматорська 

Краматорське підприємство із виготовлення складних кріплень працює на Дніпропетровщині вже майже 10 місяців. Перевезли багатотонне обладнання, налагодили виробництво. Нині вийшли на третину довоєнних потужностей. Про роботу промислового заводу-переселенця – далі. 

Майже самий початок повномасштабного вторгнення. Над містом літають ракети. Скрізь чутно вибухи. Таким була евакуація краматорського підприємства навесні 2022-го.

Верстати перевозили вантажівками. Ті, що можна було демонтувати. Виїхати вирішила й більшість колективу. Облаштувалися на Дніпропетровщині.

«Це був важливий і водночас складний крок для нашої команди. Було важко покинути рідне місто, домівки, звичне життя. Але ми чітко вирішили, задля чого мусимо працювати. Найперше, тримати економічний фронт, зберігати робочі місця. Розуміємо й що наша продукція дуже важлива», – наголосив керівник підприємства Дмитро.

На заводі виготовляють складні кріплення різних видів і класів міцності. Вони використовуються у багатьох галузях промисловості. Наприклад, у машинобудуванні, металургії. А ще під час відновлення й ремонту критичної інфраструктури.

Метизи призначені для експлуатації у складних умовах.

Витримують високі температури, стійкі до корозії та агресивного середовища, зокрема, кислотного.

«У нас тут різні верстати, пресові машини. Одні ріжуть заготівки, інші формують кінцевий виріб. Люди продовжують працювати на тому ж обладнанні за тими ж технологіями», – розповів головний технолог підприємства Андрій. 

Наразі завод працює на третину своїх виробничих потужностей. Але збирається розширювати асортимент. Поступово збільшує замовлення.

У планах запустити повноцінну лінію із виготовлення гайок.

На одному із верстатів їх вже «штампує» Михайло.

У середньому 600 штук за зміну. Каже, на підприємстві працює чотири роки. Чи евакуюватися – довго не роздумував.

«Підприємство мало лише два шляхи: або просто закритися, або переїжджати. Було страшно. Особливо йти на роботу та залишати сім’ю. Адже будь-коли могло «прилетіти». Тепер на Дніпропетровщині разом із родиною», – сказав пресувальник Михайло. 

Чоловік зізнається, його найзаповітніша мрія – перемога. І він наближає її на своєму фронті.

Загалом Дніпропетровщина прийняла 79 підприємств-переселенців. Вони з Луганської, Донецької, Запорізької, Харківської областей.

20 вже розпочали роботу в області, ще 4 готуються до запуску виробництва. Більш ніж півсотні розмістили у регіоні свої склади із сировиною, продукцією та устаткуванням.

«Допомагаємо бізнесу, який переїхав. Із пошуком приміщення та замовників, підключенням комунікацій, підбором персоналу, розселенням співробітників», – сказав заступник директора департаменту економічного розвитку Дніпропетровської ОВА Олександр Грінько. 

Серед релокованих – підприємства з виробництва паперової й картонної упаковки та поліетиленової плівки, логістична і швейні фірми, компанія з виготовлення автокосметики та обслуговування автомийок. А також оптовики, які займаються продажем насіння та будматеріалів. Є й ті, що надають послуги.



Завантажуємо ще
Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux