Опубліковано 06 квітня 2023 року, 18:30

На руїнах вже квітнуть крокуси і оживають троянди: директорка однієї зі шкіл Синельниківщини доглядає за рідним подвір’ям     

Роками пані Ольга плекала рідну школу у Великомихайлівській громаді. Вкладала душу, аби комфортно тут було усім. Щодня навідується до неї і сьогодні. Приходить попри те, що на місці закладу нині руїни. На груду будівельного сміття його перетворила ворожа ракета. У рубриці Дніпропетровської ОВА «Творці перемоги» про директорку, котра будь-що береже свою альма-матер. 

«Це сталося напередодні минулорічного Дня Незалежності. 22 серпня. На вулиці ще було темно, але вже ближче до ранку. І раптом вибухи, – пригадує директорка школи Ольга. – Не розуміла, куди «прилетіло». Вискочила на вулицю. Бігла, куди ноги несли. Повсюди було скло. Горіло звідусіль, а школа палала найдужче». 

Повідомивши про пожежу усім службам, люди мерщій почали приборкувати вогонь. Розуміли – важлива кожна секунда. Допомогли й місцеві фермер та підприємець. Підігнали свої старенькі пожежні, які були неподалік.


«На одну з них вскочив наш вчитель з праці. Лив, як міг, аж поки приїхали рятувальники. Ми витягували все, що вціліло. Меблі, мультимедійні комплекси, – каже пані Ольга. – На тому згарищі ми сиділи ще три дні. Тушили, бо час від часу займалося наново. Озброїлися відрами з водою і чатували». 

Від самої школи мало що вціліло. Та щоранку пані Ольга приходить на рідне подвір’я. Обходить територію, доглядає за клумбами. А ще – годує птахів. Облаштовані на подвір’ї школи годівнички вціліли попри ракетний удар.     


«Давно завели традицію – наші квітники мають буяти цвітом. У нас був графік, хто та коли доглядає за ними. Ми і зараз колективом розбираємо їх від будівельного сміття, – ділиться директорка школи. – Одних тільки кущів троянд у нас було більше ста. Їх просто змело вибухом, та нині вони відходять потрохи. Вже і крокуси, гіацинти розквітли. Правда, мають вигляд поки такий, наче борються за життя».

Навідавшись до школи, пані Ольга поспішає додому. Онлайн викладає українську учням.

 «Вчителі продовжують уроки. Залучають дітей до різних конкурсів. За потреби їжджу додому до наших учнів. Я для них доступна у будь-який час, – каже пані Ольга. – Зустріла одного з учнів, а він питає, як же тепер їхній випускний. Вогонь знищив всю музичну апаратуру. Поділився, що колонки купив вже власним коштом. Готовий на все, аби тільки йому дозволили прийти до школи».

Повернутися у рідний заклад тут мріє кожен, додає жінка. І вона вірить, свято на тутешньому подвір’ї обов’язково буде. Головне – вірити та не опускати рук.

«Творці перемоги» – рубрика Дніпропетровської обласної військової адміністрації. Вона – про людей, які наближають нашу перемогу. Кожен – на своєму фронті.

Таких мільйони. У #МістахГероїв. В окупації, на звільнених територіях, в тилу і прифронтових зонах. Єдність українців допомогла державі вистояти 24 лютого 2022-го і вже понад рік мужньо боротися.

 


Завантажуємо ще
Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux