На Дніпропетровщині запрацювала гаряча лінія для охочих взяти у родину дитину

Дніпропетровщина впроваджує реформу системи догляду та підтримки дітей. Пріоритетом буде розвиток сімейних форм виховання. В області вже запустили спеціальну гарячу лінію. За номером 0 800 331 801 можуть звертатися потенційні батьки, які хочуть взяти під опіку або всиновити дитину. Про це стало відомо під час брифінгу в ОВА.

Область стала однією з десяти регіонів України, де реалізовуватимуться пілотні проєкти. Допомагатимуть міжнародні партнери – Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) й організація Save The Children.

«Ми об’єднуємо зусилля, щоб кожна дитина зростала в сім’ї, отримуючи любов, захист і турботу. Держава має політичну волю змінювати підходи на всіх рівнях. Реформа системи догляду та підтримки дітей – одна з ключових на шляху до європейської інтеграції», – зазначила заступник начальника Дніпропетровської ОВА Надія Задорожна. 

Спершу визначать потреби юних мешканців. Аби забезпечити право хлопців та дівчат зростати в родині. Для початку у п’яти громадах – Криворізькій, Новомосковській, Царичанській, Підгородненській, Личківській. Згодом регіональні партнери охоплять й інші території. Поступово успішні практики масштабують на всю область та країну.

«Для нас важливо, коли ми бачимо залученість обласних військових адміністрацій, безпосередньо громад. Реформа, яку впроваджуємо, про підсилення спроможності сім’ї. Про захист прав дитини. Тим паче в умовах війни», – додала голова Координаційного центру з розвитку сімейного виховання та догляду дітей Ірина Тулякова. 

Паралельно в області стартує масштабна комунікаційна кампанія, спрямована на популяризацію усиновлення та родинних форм виховання.

«Сьогодні ми робимо важливий крок до поліпшення умов для дітей Дніпропетровщини. Вони зараз більш вразливі, ніж будь-коли. Маємо дати їм правильний шлях у житті. Вірю, що спільна робота з місцевими органами влади та громадськими організаціями сприятиме успішному впровадженню реформи», – сказала заступник голови Представництва ЮНІСЕФ в Україні Віра Мендонса.

Директорка представництва Save The Children в Україні Соня Куш розповіла, що організація працює у багатьох країнах світу.

«Наш підхід полягає в тому, що ми завжди виявляємо найбільш вразливу категорію дітей. Тим, кому необхідна допомога. Розуміємо, що на Дніпропетровщині є додаткові воєнні виклики. Було очевидно, куди ми маємо скерувати допомогу», – розповіла директорка представництва Save The Children в Україні Соня Куш. 

Крім цього, на Дніпропетровщині створили регіональну Координаційну раду із забезпечення права дитини на зростання в сімейному оточенні. До неї увійшли представники обласної влади, громадського сектору та міжнародних організацій. Вже провели перше установче засідання.

Завантажуємо ще
Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux