Опубліковано 03 травня 2022 року, 15:30

На Дніпропетровщині за час війни жінки-переселенки народили 112 малюків 

З 24 лютого в області в родинах переселенців народилося 112 дітей. Ще понад 300 жінок, які приїхали на Дніпропетровщину з інших регіонів, очікують на поповнення. Всі породіллі отримують необхідну допомогу та повністю забезпечені медичним наглядом. Про це повідомили у ДніпроОВА.

«Вагітні жінки, які приїхали з інших областей, можуть звертатися до найближчої амбулаторії зі своєю обмінною картою. Там пацієнтку направлять до медзакладу, де можна стати на облік. Навіть якщо документи втрачені або немає медкарти, майбутній матусі допоможуть. Зроблять всі необхідні аналізи та обстеження», – сказала головна спеціалістка відділу департаменту охорони здоров'я Дніпропетровської обласної військової адміністрації Олена Рибка.

Один із закладів, куди можуть звертатися майбутні матусі – Центр сімейного здоров’я. Його завідувачка пані Оксана каже, спеціалісти проводять консультативний прийом. Працюють з амбулаторними і стаціонарними пацієнтами. Два фахівці надають психологічну допомогу.

«На третину більше пацієнтів стало. Активно звертаються жінки із зони бойових дій. Тут можуть зробити УЗД, кардіограму. Отримати консультації лікарів різного профілю», розповіла Оксана. 

Загалом від початку війни на Дніпропетровщині з’явилося на світ 2722 немовляти. 1467 хлопчиків і 1255 дівчат. Лише за минулу добу в області народилося 53 дитини.

26-річна Катерина Гільмуліна чекає на поповнення найближчими днями. Жінка евакуювалася з Добропілля Донецької області. У Дніпрі вже майже місяць. Прихистили місцеві мешканці. Каже, вибиралися складно, 200 кілометрів проїхали за 10 годин. На щастя, встигли до перших «прильотів».

«Трохи заспокоїлась. Тут почуваюся у безпеці. Чекаю на появу свого маленького дива. Зараз його серденько слухаю. Але хочеться додому і щоб мій синочок ніколи не знав війни», поділилася Катерина.

За час війни у підвалах пологових під час повітряної тривоги народили дітей дві жінки. Один випадок був у Кам’янському, інший – у Кривому Розі.

Вагітні, які нині за кордоном, можуть оформити декретну відпустку. Для цього їм треба з’явитися до лікаря за місцем перебування. Взяти довідку про стан здоров’я та перебіг вагітності. Документ відправити родичам в Україну або своєму українському лікарю. 


Завантажуємо ще
Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux