Опубліковано 16 листопада 2023 року, 16:00

На Дніпропетровщині з початку року понад 3,8 тис людей пройшли навчання за програмою «Самодопомога Плюс»

В області з початку 2023 року більш ніж 3,8 тис людей пройшли навчання за програмою «Самодопомога Плюс». Долучилися соціальні працівники, фахівці Служби у справах дітей, освітяни, переселенці, представники громадських організацій. Опановували навички управління стресом. Про це повідомили у Дніпропетровській ОВА. 

Ініціатива «Самодопомога Плюс» покликана зберегти внутрішній стан фахівців соціальної сфери. Аби вони могли подбати про себе й допомогти іншим.

На черговий тренінг запросили майже три десятки спеціалістів з 17 громад регіону.

Це перша група, учасники якої стануть інструкторами-фасилітаторами. Отримані навички втілюватимуть на місцях – у своїх громадах та колективах. 

Навчання провели у новоствореному Тренінговому центрі соціальної роботи.

Його відкрили за фінансової підтримки ПРООН і уряду Швеції. Доєдналася й заступник начальника Дніпропетровської ОВА Надія Задорожна.

«Важливо дбати про емоційний стан. Це внутрішній ресурс, здатність долати стрес, реагувати на виклики. Добре, що наші соцпрацівники знайшли час для навчання. Поповнили свою власну аптечку самодопомоги. Впевнена, вона допоможе їм в роботі», – зазначила Надія Задорожна.

На занятті ознайомилися із техніками, як долати гнів, стресові стани, тривожність.

А ще відпрацьовували дихальні вправи, працювали із метафоричними картками.

«Три фахівці з нашого центру, пройшли спеціальне навчання при Міністерстві соціальної політики. Отримали відповідні сертифікати. Ми – «тренери тренерів». Готуємо соціальних працівників, які у своїх громадах будуть впроваджувати отримані навички. Знатимуть, як заспокоїти себе та оточуючих», – наголосила тренерка Олеся Білько. 

Вона додала, що програма «Самодопомога Плюс» адаптована для України. Але в ній використаний досвід інших країн, які перебували у стані війни або пережили стихійні лиха.

Працівниця Дніпровського центру надання соціальної підтримки Юлія каже, фахівець сам повинен бути спокійним, впевненим у собі. Тоді він зможе якісно попіклуватися про інших.

«Такий тренінг для мене перший. Відчуття суперові. Дівчата такі щирі та відкриті до спілкування», – сказала Юлія. 

Проєкт «Самодопомога Плюс» – частина програми ментального здоров’я «Ти як?», якою опікується перша леді Олена Зеленська.

Завантажуємо ще
Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux