Опубліковано 09 березня 2023 року, 15:00

На Дніпропетровщині відзначають 209-річчя з Дня народження Тараса Шевченка (ФОТОРЕПОРТАЖ) 

На Дніпропетровщині традиційно 9 та 10 березня проходять «Шевченківські дні». Урочистості з нагоди Дня народження поета відбулися біля пам’ятника молодому Кобзарю. Присутні декламували його твори та вшанували видатного українця квітами.  

У Дніпрі відзначають 209-у річницю з дня народження Тараса Шевченка.

Біля монумента молодому поету зібралися представники обласної та міської влади, громадськість, небайдужі містяни.

«Шевченко став символом свободи, боротьби за становлення української нації. Кобзар заклав розуміння, що за волю треба боротися. Нині Україна здобуває свою незалежність, відбиваючи російську навалу. А його слова надихають», – зазначив заступник начальника Дніпропетровської ОВА Іван Начовний.  

Вшанували пам’ять Кобзаря. Поклали квіти до монумента. Справили панахиду

Артисти дніпровського театру виступили з літературно-музичною композицією. Виконали пісні та декламували вірші Шевченка.

«Такі акції ми проводимо щороку: і на день народження, і на роковини Шевченка. У театрі ставимо концерти і вистави за його творчістю. Я дуже радий, що попри війну люди все ж таки знаходять час, щоб прийти і вшанувати Великого Кобзаря», – розповів Народний артист України Василь Крачковський.

Актриса Наталя Гаврикова зачитала свою улюблену баладу «Тополя».

«Мої улюблені твори ті, що описують тяжку жіночу долю. Балада «Тополя» підіймає питання, яке жахливе явище війна. І як вона спотворює людські долі, – зазначила актриса. – Шевченко – наш провідник. Він дарує надію, що «…і на оновленій землі врага не буде, супостата…». 

Студент Назар щороку приходить до монументу. Один із улюблених творів хлопця  – вірш «Холодний Яр». Каже: вивчати поезію Шевченка сьогодні дуже актуально.

«Його твори підіймають бойовий дух. Шевченка треба вивчати і не забувати його постулати. Бо саме його книжки першочергово спалюють окупанти. Намагаються знищити нашу славу та гідність українців. А правда все одно випливе і перемога буде за нами», – підкреслив Назар. 

Тарас Шевченко – видатний український поет, прозаїк, драматург, художник. Щороку у березні відзначають Шевченківські дні з нагоди роковин народження і смерті Кобзаря.


Завантажуємо ще
Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux