Опубліковано 10 квітня 2020 року, 17:57

На Дніпропетровщині 144 спеціалізовані лікарні долучилися до Програми медичних гарантій  

Зі стартом 2-го етапу медреформи відбулося перезавантаження системи фінансування закладів охорони здоров’я. Всі лікарні в області продовжили свою роботу – жодну не було закрито. Натомість тепер успішними стануть ті клініки, які найчастіше обиратимуть пацієнти. Кошти вони отримуватимуть за Програмою медичних гарантій. Загалом за новими стандартами на Дніпропетровщині працюють 144 спеціалізовані лікарні. Про це повідомив голова Дніпропетровської ОДА Олександр Бондаренко.

«Тепер пацієнти самі можуть обирати медзаклади другої та третьої ланок, у яких забажають лікуватися. Незалежно від місця реєстрації і проживання. Зазвичай люди орієнтуються на професійний рівень фахівців та наявність необхідного обладнання. Чим більше послуг надаватиме лікарня, тим краще її фінансуватимуть. Адже згідно з новими правилами держава оплачуватиме лише  медичні послуги, надані конкретному пацієнту», – зазначив голова Дніпропетровської ОДА Олександр Бондаренко.

На Дніпропетровщині – найбільша, порівняно з іншими областями, кількість закладів, які тепер лікують інфаркти за принципом «гроші ідуть за пацієнтом». Таких в області шість.

Регіон у лідерах і за кількістю клінік, що проводять безоплатні дослідження для раннього виявлення раку. За новими правилами у цьому напрямку працюють 49 закладів.

Ще 18 лікарень області, згідно з договорами з НСЗУ, надають допомогу під час пологів, 7 – у складних неонатальних випадках.

Пацієнти з гострими інсультами можуть звертатися до 10 лікарень, що приєдналися до Програми медичних гарантій.

«Загалом спеціалізовані заклади області уклали з НСЗУ угоди на 90 пакетів пріоритетних послуг. Це допомога породіллям та новонародженим до 1 місяця, лікування інфарктів та інсультів, діагностика новоутворень. Такі послуги держава фінансуватиме за підвищеними тарифами, – сказав Олександр Бондаренко. – А ще за новими правилами фінансуються і консультації з профільними спеціалістами, всі види діагностики, хірургічні операції, перебування у стаціонарі».

Програма медичних гарантій – це перелік медичних послуг, які держава гарантує пацієнту безоплатно. Скористатися ними може кожен громадянин України.

Для цього пацієнт повинен взяти направлення у лікаря первинки – сімейного, терапевта чи педіатра. Направлення не потрібне для відвідування гінеколога, психіатра, стоматолога та нарколога.

Екстрена медична допомога, як і раніше, надається безоплатно кожному і незалежно від наявності декларації.

Завантажуємо ще
Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux