Опубліковано 05 жовтня 2018 року, 14:45

Марина Порошенко подарувала 5-річній дівчинці з Солоного можливість почути світ

Довгі роки сподівань, місяці очікувань, безліч медичних обстежень та консультацій – нарешті позаду. Маленьку Віку Гаркушу із Солоного прооперували – їй вживили кохлеарний імплант. У крихітки від народження – двостороння глухота. Та тепер дівчинка нарешті може чути. Нині Віка відкриває для себе новий та незвичний світ звуків. Це стало можливим завдяки соціальній програмі Марини Порошенко. Перша Леді поцікавилася, як здоров’я Віки, під час відкриття Інклюзивно-ресурсного центру в Петриківці.

Маленька Віка Гаркуша з Солоного не чула від народження. Остаточний діагноз лікарів – двостороння глухота – для матері дівчинки свого часу пролунав наче вирок. Та жінка не впала у відчай і запекло боролася за здоров’я доньки.

Ходила до лікарів, радилася з фахівцями. Всюди чула одне – Віці допоможе лише кохлеарний імплант. Дівчинка дуже доброзичлива та комунікабельна, але спілкуватися з дітками та нормально розвиватися не могла. Тож всі надії були на операцію. Та після отримання «позахмарного» рахунку у матері опустилися руки.

«Власними силами та за допомогою добрих людей змогли назбирати лише мізерну частку необхідної суми – 25 тис гривень із потрібних 800! – розповіла мати дівчинки Наталія Демченко. – Та на щастя, на відкритті Інклюзивно-ресурсного центру в Солоному до нас підійшла Марина Порошенко й запропонувала допомогти. І ось нарешті наша з Вікочкою мрія здійснилася». 

 Дівчинку прооперували у відділенні мікрохірургії вуха обласної лікарні Мечникова. Імплантацію проводив професор Володимир Березнюк. Він один із перших в Україні почав робити такі операції.

«Імплантація пройшла успішно. Перевірили електроди в апараті – все працює. Тепер черга за організмом дівчинки – імплант має добре прижитися», – сказав Володимир Березнюк.

Після операції – місяць очікування. Саме стільки часу мало минути до підключення мовного процесора, щоб дівчинка нарешті змогла чути.

«До операції донечка могла розуміти лише мене і добре знайомих людей – вона трішки читала по губах. Та завдяки імпланту вона нарешті може нормально розвиватися, а головне –  підготуватися до школи», – сказала Наталія Демченко.

Тільки-но підключили мовний процесор – для Віки відкрився новий, невідомий раніше світ. Десь проїхала машина, десь – працює електропила. Крихітка жадібно вбирає в себе все, що тільки може почути. А ще – сміється. Їй дуже радісно та незвично.

Мати дівчинки каже, Вікочка стала спокійнішою та врівноваженою. Повторює все, що почує. Вже вивчила матусине ім’я і постійно вимовляє його. З легкістю відповідає й на запитання. Поки що односкладово, та головне – перший крок зроблено. Процес пішов, підкреслила Наталія Демченко.

Попереду – довгий час реабілітації, копіткої роботи психологів, дефектологів, логопедів, сурдопедагогів. Багато чого залежатиме й від наполегливості самої Віки, кажуть фахівці.

«Тепер наше завдання номер один – підготувати Вікочку до школи. Дуже сподіваємося, що за рік чи два вона піде у перший клас», – сказала Наталія Демченко.

Поцікавилася здоров’ям дівчинки й Перша Леді країни Марина Порошенко. Вона зустрілася із Вікою на відкритті Інклюзивно-ресурсного центру в Петриківській початковій школі. А ще – подарувала комплект акумуляторів до мовного процесора.

«Після нашої попередньої зустрічі зміни – вражаючі! Віка може розібрати набагато більше слів. У неї з’явився реальний шанс для повноцінного розвитку, – зазначила Марина Порошенко. – Від себе особисто, як від матері, хочу підкреслити, яка молодець Наталія. Вона гарна матуся. Її наполегливість у боротьбі за здоров’я доньки – справжня батьківська відповідальність. Бажаю їхній родині здоров’я та успіхів».

Нині Віка вчиться спілкуватися із однолітками та разом із іншими дітлахами пізнавати всі барви цього величезного світу.

П’ятирічна Віка Гаркуша із Солоного нарешті може чути

Це стало можливим завдяки соціальній програмі Марини Порошенко. Дівчинці вживили кохлеарний імплант

Тепер справа – за фахівцями та самою Вікою

Мати дівчинки завжди поруч із нею

«Тепер наше завдання номер один – підготувати Вікочку до школи», – Наталія Демченко

Перша Леді подарувала дівчинці комплект акумуляторів до мовного процесора

Попереду – довгий час реабілітації, та головне – у Віки з’явилася можливість пізнати всі барви цього багатогранного світу

Завантажуємо ще
Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux