Опубліковано 27 березня 2018 року, 14:00

Кожна область має розробити спроможну мережу первинної меддопомоги в сільській місцевості – Геннадій Зубко

Кожна область має розробити спроможну мережу первинної допомоги в об’єднаних громадах. На цьому наголосив Віце-прем’єр міністр України Геннадій Зубко під час відеоконференції з регіональними Центрами розвитку місцевого самоврядування.  

«Наразі 90% громад України – в сільській місцевості. Наша мета – забезпечити якісну медицину на селі. На сьогодні Мінрегіон спільно з МОЗ розробив методику формування мережі первинної ланки медицини. Відповідно до неї регіони вже розробляють проекти спроможних мереж. Також уже напрацьований перелік медичних послуг, які можуть надаватися в «первинці», є табель оснащення закладів», – зазначив Геннадій Зубко.

Медзаклади об’єднаних громад Дніпропетровщини вже розпочали покрокове реформування. Зокрема, перший етап – реорганізація закладів первинної меддопомоги з бюджетних установ на комунальні некомерційні підприємства. Іншими словами – автономізація.

 «Первинки» передають у комунальну власність ОТГ, які утворені навколо районних центрів або навколо базових районних громад. У цьому дослухаються до рекомендацій департаменту охорони здоров’я ДніпроОДА, зазначила директор Дніпропетровського Центру розвитку місцевого самоврядування Олена Тертишна.

«Базова громада, до якої передається Центр медико-санітарної допомоги, укладає міжмуніципальну угоду з іншими ОТГ району про надання медичних послуг мешканцям, – розказала Олена Тертишна.– Наприклад, у Нікопольському районі базовою є Червоногригорівська ОТГ, там і зареєструють Центр первинної медико-санітарної допомоги району. У Павлоградському районі ЦПМСД зареєструють у Вербківській громаді». 

На Дніпропетровщині першою створила й зареєструвала некомерційне комунальне підприємство ЦПМСД Сурсько-Литовська громада. Такі ж некомерційні підприємства створені в Царичанській, Криничанській, Божедарівській та Покровській ОТГ. 

Крім того, на селі з’являться нові сучасні амбулаторії. Мінрегоін презентував їхні типові проекти. У Дніпропетровської області такі амбулаторії планують звести в 17 ОТГ.

Відеонаради щодо динаміки децентралізації в регіонах започаткував Мінрегіон спільно з програмою «U-LEAD з Європою». Це комунікаційний майданчик, який щотижня збиратиме керівників та представників регіональних Центрів децентралізації, органів місцевого самоврядування й ОДА.

Віце-прем’єр міністр України Геннадій Зубко провів відеонараду з регіональними Центрами розвитку місцевого самоврядування.

 Обговорювали стан реформи децентралізації в регіонах, завдання на 2018 рік, а також розвиток сільської медицини.


Завантажуємо ще
Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux