Опубліковано 24 лютого 2016 року, 10:30

Двоє дніпропетровських бійців повернулися з полону
Квіти, кульки та плакати. Біля Дніпропетровської ОДА зустрічають двох бійців – Олександра Макуха та Вадима Кирпиченка. Чоловіків звільнили з довготривалого полону.

Олександр Макух – старший солдат 40 батальйону. Пробув у полоні рік і 11 днів. Потрапив туди ще з трьома побратимами. Разом вони поверталися з завдання та опинилися в пастці.

«Нас брали з боєм, ми не здавалися, – сказав Олександр. – Тримали у колишній будівлі СБУ в Донецьку. Не били, але давили морально. Погрожували, що доберуться до рідних. Найважчим було просто чекати. Але я знав, що за мене борються і обов’язково звільнять».

Про те, що Олександр у полоні, ми дізналися з російських новин, розповіла сестра бійця Ганна. «Знали, що живий, але зв’язку не було. Три місяці ми геть не чули його голосу. Звільненням брата займалися всі близькі, волонтери, офіцерський корпус. Чекали щохвилини».

Солдат Вадим Кирпиченко з 53 окремої механізованої бригади пробув у полоні 195 днів.

«Новину про те, що сина взяли в полон телефоном повідомили його друзі. Здається, у той момент я на весь світ кричала «Допоможіть», була у відчаї. Уперше він зателефонував через три дні, а потім більше 50 діб не виходив на зв'язок», – сказала його мати Надія Кирпиченко.

Сам Вадим розповідає: «Повертався на базу зі штаба. Бензин закінчився, поки порався, під’їхала машина. Це були сепаратисти. Вони взяли мене у полон. Тримали одного в якомусь підвалі, вікон не було. На вулицю виводили рідко, та й те вночі. Що мене звільнять – сподівався, але не чекав. Просто одного дня до кімнати зайшли і сказали «Збирайся. Але ми тебе не обмінюємо, а просто даруємо».

Тепер Олександра Макуху та Вадима Кирпиченко обстежать в обласній лікарні ім. Мечникова, за необхідності пролікують, зазначила радник голови ОДА Тетяна Губа.

Загалом під час обміну полоненими вдалося визволити 4 українських солдатів.




Бажаючих зустріти героїв чимало.


Друзі,


... родичі,


… справжня група підтримки.


Довгоочікувана зустріч.


Вадим Кирпиченко з мамою.


Обійми радості.


Олександр Макух ділиться своєю історією.


Звільнені хлопці з радником голови ОДА Тетяною Губою та начальником управління взаємодії з правоохоронними органами та оборонної роботи ОДА Іриною Федорчук.
Завантажуємо ще
Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux