Опубліковано 08 травня 2019 року, 14:30

Дві війни – Україна одна: у Музеї АТО пройшла акція пам’яті (ФОТОРЕПОРТАЖ)

Живі спогади, фото та документи з родинних архівів. У дніпровському Музеї АТО пройшла акція пам’яті «Дві війни – Україна одна». Бійці сучасності розказували про своїх дідів-прадідів, які брали участь у Другій світовій. 

«Акція присвячена учасникам Другої світової війни. А також їхнім нащадкам, які у 2014-му пішли боронити східні кордони України. Захід унікальний. Ідея народилася в співробітника історичного музею, соціолога Ірини Реви. Вона вирішила дослідити родинну пам’ять про події минулого, та як це позначилося на захисниках сучасності, їхній ментальності. Важливо зіставляти й розуміти історію минувшини й сьогодення»,  – зазначив радник голови Дніпропетровської ОДА Юрій Фанигін. 

На великому моніторі – спогади очевидців про історичні події 1939-1945 років….

…фотографії та документи захисників від нацистської агресії, що дбайливо зберігаються в родинних архівах онуків та правнуків.

Бійці сучасної російсько-української війни розказували про своїх дідусів, бабусь, прадідів, які брали участь у Другій світовій та пережили окупацію.

«По материнській лінії воювали і дідусь, і бабуся. Дідусь у 1939 році відступав з радянськими військами з Польщі до Сталінграду. Там тримав свій останній бій і був комісований. Після війни довго доводив, що був її учасником. Адже за офіційною версією війна почалася в 41-му, а не в 39-му. У бабусі також була цікава доля. Вона пройшла військовий шлях від командира розвідвідділення до командира взводу управління протиповітряної оборони. Отримала медаль за взяття Кенігсбергу», – розказав голова обласної спілки воїнів АТО Іван Начовний. 

Проект об’єднав зо два десятки ветеранів Другої світової.

Поділилася своїми спогадами і Катерина Безкоровайна.  

«На війні допомагала пораненим, відправляла їх в медсанбат. Пройшла шість країн. Пам’ятаю бої, форсування річок, звільнення міст. Зараз мені 95 років. Однак гуляю щодня і проходжу до п’яти кілометрів», – розказала жінка. 

Коли війна трапилася в Україні, боронити рідну землю пішов її онук – Дмитро.

«Пішов у першу хвилю мобілізації у складі 20-го батальйону територіальної оборони. Перший гарячий бій стався 9 травня 2014 року в Маріуполі. Там ми понесли тяжкі втрати. Потім звільняли Красногорівку, Мар’їнку, Авдіївку, – поділився АТОвець Дмитро Кошка. – Війна ніколи не змінюється і ніколи не буває однаковою. Це оксюморон. Але хто був у тому пеклі, розуміє, про що йдеться». 

На презентації – бійці…

… їхні рідні….

…підростаюче покоління…

Акція пам’яті – частина проектів «Друга світова війна: спогади очевидців» та «Місія третього покоління».

Співробітники історичного музею ім. Яворницького записали майже півсотні спогадів з ветеранами та свідками війни 70-річної давнини, а також 60 – з воїнами АТО. Усі вони поповнять залу пам’яті Другої світової, яку наразі реконструюють.

Завантажуємо ще
Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux