Опубліковано 09 березня 2024 року, 13:00

Дніпропетровщина пишається Великим Кобзарем: у його День народження мешканці читали вірші та несли квіти до пам’ятника 

210 років від Дня народження Великого Кобзаря. Українського поета, прозаїка, художника та громадського діяча. Мешканці Дніпропетровщини пишаються ним, захоплюються його роботами. Тож традиційно у цей день зібралися біля пам’ятника молодому Тарасу Шевченку. Принесли квіти і зачитали вірші. 

Біля монумента молодому поету зібралися представники обласної та міської влади, громадськість. Принесли квіти. Здебільшого – у кольорах державного прапора, синьо-жовті. Бо Кобзар всім серцем любив Україну, оспівував її у своїх творах.

«Шевченко – це символ нашої країни. Вільної та незалежної. Саме за це стояв Великий Кобзар. І сьогодні ми продовжуємо його справу. На фронті та у тилу. Робимо все, аби відстояти свободи, зберегти для наступних поколінь нашу ідентичність. Боремося і поборемо!», – сказав заступник начальника Дніпропетровської ОВА Іван Начовний. 

Серед тих, хто прийшов до пам’ятника Шевченку, й молода родина з Дніпра. Пані Анна каже – цієї дати вже тиждень чекав її п’ятирічний син Павло. Саме він і став ініціатором, аби прийти на захід. 

«Живемо тут неподалік. Коли проходили повз, він постійно питав, хто це. Цікавився, чого на честь Тараса Григоровича названо театр, як жив поет, що саме писав. Розказували йому», – поділилася жінка.

«Я давно знаю про Шевченка. Це патріот. Він захищає Україну», – додав п’ятирічний Павло. 

Хлопчик уважно слухав твори Кобзаря. Їх декламували студенти Дніпропетровського театрально-художнього коледжу. 

«Читала уривок з поеми «Сон». Цей твір полюбила ще зі школи. У ньому піднімається тема зла, яке люди не завжди бачать навколо себе. Закривають очі. Про це писав Шевченко. Він розкривав проблеми, що існують. Нам залишається лише працювати, вирішувати їх», – пояснила студентка Лада. 

Чимало піднятих у його роботах тем – актуальні й досі, впевнена пані Лідія. Вона слухала, як юне покоління читає вірші та не стримувала сліз.

«Рядки Кобзаря пророчі. Він наче бачив наперед. Чому йому це вдавалося? Бо він українець! Писав солов’їною навіть у засланні. Від цього його велич тільки збільшується», - резюмувала мешканка Дніпра Лідія. 

Щороку у березні по всій країні відзначають Шевченківські дні. З нагоди роковин народження і смерті Кобзаря.

Завантажуємо ще
Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux