Опубліковано 27 лютого 2020 року, 17:11

Дніпропетровщина готова протидіяти коронавірусу 

Дніпропетровщина готова в разі необхідності протидіяти коронавірусу. Визначені бригади «швидкої», які доставлятимуть пацієнтів до лікарень, є госпітальні бази та кваліфіковані інфекціоністи. Ці заклади забезпечені всім необхідним. Про це під час пресконференції розповів голова Дніпропетровської ОДА Олександр Бондаренко. 

«Ще місяць тому на Дніпропетровщині одними з перших в країні створили протиепідемічну комісію, яка опікується протидією коронавірусу. Є чіткий регіональний план дій – як не допустити проникнення хвороби до регіону та зупинити її, якщо це все ж таки станеться, – наголосив Олександр Бондаренко. – Одна з головних задач – не допустити завезення коронавірусу до області. Для цього в Міжнародному аеропорту Дніпропетровщини роблять температурний скринінг за допомогою тепловізорів».

В області визначено 4 бригади «швидкої» для надання допомоги та транспортування людей з підозрою на вірус. До лікування таких пацієнтів готові дві госпітальні бази – у Дніпровській міській лікарні №21 та інфекційній лікарні №1 Кривого Рогу. Заклади забезпечені необхідними засобами та ліками для дотримання протиепідемічного режиму, а також ізоляції хворих. Нині в регіоні розглядають можливі локації для обсервації. 

«Інфекційні відділення нині можуть прийняти 300 пацієнтів, а за необхідності оперативно розмістити вдвічі більше хворих на коронавірус. Готуємося приймати і дітей, адже в Європі вже є випадки захворювання малечі», – зазначив директор департаменту охорони здоров’я Валерій Сердюк. 

Експерт з епідеміології департаменту Ірина Андрєєва додала, що для лікарів Міністерством охорони здоров’я розроблені алгоритми дій – як виявити коронавірус та що робити в разі позитивного результату. Проводяться тренінги з їх відпрацювання.

«Дуже важливо, як будуть поводитися наші громадяни. Всі епідемії завжди починаються з так званого «нульового» пацієнта. Закликаю тих, хто має температуру, ускладнене дихання, інші прояви ГРВІ, самоізолюватись. Потрібно зв’язатися з сімейним лікарем та залишатися вдома, тоді ви не заразите багато людей, – підкреслила Ірина Андрєєва. – Слід уникати контакту із людьми, які мають симптоми застуди. Частіше мити та дезінфікувати руки». 

Першого захворілого на коронавірус виявили в китайському місті Ухань наприкінці грудня 2019-го. На сьогодні по всьому світу захворіло понад 82 тис людей. З них майже 33 тис одужали. Більше 2,8 тис – померли. В Україні жодного лабораторно підтвердженого випадку COVID-19 не зафіксовано.

Завантажуємо ще
Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux