Опубліковано 14 лютого 2022 року, 14:30

«Археологія великого будівництва»: на Дніпропетровщині відкрили унікальну виставку

У Дніпрі відкрили виставку «Археологія великого будівництва: перехрестя епох». В експозиції – найцікавіші артефакти, знайдені під час зведення нової траси на Київ. Зокрема, кераміка, знаряддя праці та прикраси доби бронзи. А ще, рештки прадавніх тварин. Про це повідомили у Дніпропетровській облдержадміністрації.

«Представили широкому загалу пам’ятки, які знайшли під час будівництва нової траси Дніпро-Царичанка-Кобеляки-Решетилівка. Як зясували археологи, автошлях прокладаємо саме там, де раніше мешкали люди і проходили дороги минулих епох», – сказав начальник Служби автомобільних доріг у Дніпропетровській області Олександр Коломійцев. 

Він додав – дорогу Н-31 зводять за програмою Президента України Володимира Зеленського «Велике будівництво».

В експозиції представили понад сотню унікальних пам’яток. Хронологічно вони охоплюють майже 5 тис років.

«У 2021-му вели розкопки на пяти ділянках траси Н-31. Досліджували поселення, яким 3-5 тис років. Загалом кількість знайдених нами артефактів – майже 1,5 тис. Робота ще не завершена – за кілька тижнів розпочнемо новий польовий сезон», – розповів начальник Дніпровської археологічної експедиції Дмитро Тесленко.

На виставці можна побачити крем’яні та кістяні знаряддя праці, прикраси, давню кераміку бронзової доби.

«Серед найпоширеніших знахідок, які трапляються у поселеннях та похованнях –  керамічні вироби. Ми не знаємо назв народів, які проживали, скажімо, у 2 тисячолітті до н.е – адже писемності тоді ще не було. Уявлення про їхнє життя нам дають саме такі знахідки», – поділився молодший науковий співробітник «Охоронної археологічної служби України» Павло Губрієнко.

Серед експонатів – рештки викопних тварин. Зокрема, кістки мамонта і шерстистого носорога, які мешкали на території області 45 тис років тому – у льодовиковий період. А ще, скелет собаки та панцир черепахи, яким понад 3 тис років.

«Цікавлюся історією, тому, коли дізналася про виставку, вирішила піти, подивитися. Вразили знахідки періоду бронзової доби – я очікувала побачити більш сучасні пам’ятки, наприклад XIX століття. І аж ніяк не тисячолітні артефакти. Я вражена», – сказала відвідувачка виставки Олена Мороз. 

На виставці можна здійснити віртуальну подорож на місце розкопок. Побачити у VR-окулярах археологічні дослідження та вже збудовану ділянку траси.

«Тільки уявіть – масштабні дослідження у цьому районі проходили 45 років тому, під час будівництва зрошувальних систем. Майже півстоліття територія не вивчалася, – зазначив науковий співробітник Дніпровської археологічної експедиції Ярослав Ярошенко. – Тому для нас справжнє «золото» – це інформація, яку можемо отримати під час розкопок».

Побачити експозицію можна до 20 лютого – потім експонати передадуть до Дніпропетровського національного історичного музею ім. Д. Яворницького.

Графік роботи виставки: з 12:00 до 18:00. Відвідувачів чекають за адресою: м. Дніпро, вул. Воскресенська, 24, 1 поверх. Вхід вільний.

Завантажуємо ще
Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux