Опубліковано 19 грудня 2022 року, 11:00

Актор Юрій Мокрецов: «Помітив, що з кожним роком діти все більше звикають до образу Святого Миколая»

Він дарує казку, диво і посмішки. Актор Дніпропетровського молодіжного театру Юрій Мокрецов щороку у грудні перевтілюється на Святого Миколая. Збирає коло себе малечу, слухає віршики, роздає подарунки. А ще з колегами грає благодійні вистави для переселенців. Про митця – у рубриці Дніпропетровської ОВА «Творці Перемоги».

Юрій Мокрецов до театру потрапив випадково. Йому було 23 роки. Працював токарем на заводі. Батьки наполягли, аби син пішов навчатися.  

«Я приїхав в гості до брата, який вчився на архітектора. Він мені дав щось на кшталт довідника абітурієнта. Я зацікавився театральним училищем та незабаром до нього вступив. А за декілька років закінчив», – розповів Юрій Мокрецов.   

Відтоді актор вже понад 40 років служить у театрі. Із посмішкою згадує першу роль. Грав Мухомора у виставі «Жила-була Сироїжка».  

Останні сім років «працює» Святим Миколаєм. Зізнається, помітив, що діти все більше звикають до образу Чудотворця. Доброго, м’якого, людяного. Відходить на другий план радянський Дід Мороз.  

«Найприємніший момент – вручати чемним дітям подарунки. Радощів стільки у малечі! Так на душі тепло стає одразу. Вони вірять у дива. І це прекрасно. Бувало, підходить малятко і з надією питає: «А Ви справжній?». Звичайно, кажу, найсправжнісінький. Не можна розчаровувати», – каже актор.   

Щоразу біля Святого Миколая збирається цілий натовп дітей. Усі хочуть розповісти віршика. А ще замовляють чарівному дідусю подарунки.  

«Іграшки просять, книжки про динозаврів, конструктори, машинки. Я намагаюсь голосно говорити, перепитувати, щоб батьки чули», – поділився Юрій Мокрецов.  

Останнім часом, наголосив актор, діти мріють про перемогу. І щоб повернувся татко, який захищає країну від ворога.  

На культурному фронті Юрій Мокрецов із самого початку війни. З колегами по театру дали десятки вистав у шелтерах для переселенців. Грали, зокрема, казки «Івасик-Телесик», «Солом’яний бичок», «Алі-Баба і сорок розбійників», «Хто подолає дракона».  

«Діти із зони бойових дій та окупованих територій інші. У них сумні дорослі очі. Наше завдання зробити так, аби в цих оченятах загорілась іскринка. А на личках з’явилася посмішка. Боже мій, вони ж стільки пережили», – розповів актор. 

За його словами, діти надзвичайно чесні. Сприймають усе, що відбувається на сцені, як дійсність, тож потрібно викладатися на 100%.  

«Гарна в мене професія. Незважаючи на усі життєві незгоди, на сцені перезавантажуєшся. Там зовсім інший світ. Акторство лікує душу – і глядачу, і артисту», – підсумував Юрій Мокрецов. 

«Творці перемоги» – рубрика Дніпропетровської обласної військової адміністрації. Вона – про людей, які наближають нашу перемогу. Кожен – на своєму фронті.

Завантажуємо ще
Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux