Опубліковано 22 липня 2020 року, 10:01
Інформація про здійснення державної регуляторної політики у І півріччі 2020 року

Інформація про здійснення державної регуляторної політики  місцевими органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування Дніпропетровської області відповідно до вимог Закону України “Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності” у І півріччі 2020 року

Згідно з вимогами Закону України “Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності” (далі – Закон), з метою реалізації принципу послідовності та передбачуваності державної регуляторної політики, на підставі пропозицій структурних підрозділів облдержадміністрації – розробників проєктів регуляторних актів, 06 грудня 2019 року затверджено План діяльності з підготовки проєктів регуляторних актів облдержадміністрації на 2020 рік. Зазначений План оприлюднений шляхом розміщення на офіційному веб-сайті облдержадміністрації у мережі Інтернет у розділі “ОДА”, рубриці “Регуляторна діяльність” (www.adm.dp.gov.ua). На даний час до Плану діяльності з підготовки проєктів регуляторних актів облдержадміністрації на 2020 рік включено 1 проєкт регуляторного акта.

Проєкти регуляторних актів місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування регіону з відповідними аналізами регуляторного впливу згідно зі встановленими Законом вимогами в обов’язковому порядку оприлюднювалися у місцевих друкованих засобах масової інформації і на офіційних веб-сторінках зазначених органів влади. Після офіційного оприлюднення цих документів проходила процедура отримання пропозицій та зауважень від фізичних та юридичних осіб, їх об’єднань.

Місцевими радами (їх виконавчими органами) та райдержадміністраціями вживалися заходи щодо залучення бізнес-спільноти до регуляторних процесів, забезпечення участі підприємців у підготовці й обговоренні проєктів нормативно-правових актів місцевого рівня.

Протягом І півріччя 2020 року місцевими регуляторними органами Дніпропетровської області проведено 98 заходів з публічних обговорень проєктів регуляторних актів, зокрема 35 громадських слухань, 39 круглих столів та 24 форуми і збори.

Найбільш активними в цьому напрямі є Криворізька міська рада, де протягом звітного періоду проведено 42 заходи з публічного обговорення проєктів регуляторних актів, а саме: 11 громадських слухань, 3 форуми і збори, а також 28 інших заходів. Крім того, достатня активність спостерігалась на території Покровського району, де органами місцевого самоврядування було проведено 13 заходів з публічного обговорення проєктів рішень, серед них: 7 громадських слухань, 5 круглих столів, 1 збори; на території Софіївського та Томаківського районів, де також проведено по 13 заходів з публічного обговорення проєктів регуляторних актів.

Протягом звітного періоду здійснювався постійний моніторинг заходів з відстеження результативності прийнятих регуляторних актів відповідно до затверджених Планів-графіків на 2020 рік. У І півріччі поточного року здійснено 145 заходів з відстеження результативності прийнятих регуляторних актів з них: 80 базових, 27 повторних та 38 періодичних.

З метою організації виконання Закону, зокрема приведення регуляторних актів у відповідність до принципів державної регуляторної політики та недопущення прийняття економічно недоцільних регуляторних актів, за результатами проведених відстежень результативності прийнятих регуляторних актів здійснено перегляд таких актів. Зокрема, на місцевому рівні переглянуто 56 регуляторних актів, з них – 26 відповідають принципам державної регуляторної політики, 21 – потребує внесення змін, 9 актів визнано такими, що потребують скасування.

Станом на 01 липня 2020 року в облдержадміністрації є чинними  4 регуляторних акти. Актуалізований перелік чинних регуляторних актів облдержадміністрації розміщений на офіційному веб-сайті органу влади у мережі Інтернет у розділі “ОДА”, рубриці “Регуляторна діяльність” (www.adm.dp.gov.ua).

Загалом за підсумками І півріччя 2020 року в області прийнято 222 регуляторних акти.

У звітному періоді облдержадміністрацією продовжено проведення потужної інформаційно-консультаційної роботи з органами місцевого самоврядування регіону щодо приведення у відповідність до вимог чинного законодавства регламентів центрів надання адміністративних послуг (далі – ЦНАП) як регуляторних актів.

Так, у попередні звітні періоди було розроблено шаблонний пакет документів для органів місцевого самоврядування, що створюють або модернізують власні ЦНАП, стосовно проєкту рішення про затвердження регламенту ЦНАП, як регуляторного акта, з аналізом регуляторного впливу до нього та Тестом малого підприємництва (М-Тестом), з урахуванням змін, внесених постановою Кабінету Міністрів України від 14 серпня 2019 року № 714 “Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 20 лютого 2013 р.   № 118 і від 1 серпня 2013 р. № 588”. Це є важливим кроком для забезпечення на території області єдиного підходу до формування пакету документів, регламентуючих роботу ЦНАП, та мінімізації ризиків для органів місцевого самоврядування в частині порушень вимог чинного законодавства з питань державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності.   

Протягом І півріччя цього року департаментом економічного розвитку облдержадміністрації відпрацьовано 10 відповідних пакетів документів – проєктів рішень Покровської та Підгородненської (Дніпровський район) міських рад, Петропавлівської, Вишнівської (П’ятихатський район), Іларіонівської та Раздорської (Синельниківський район), Широківської селищних рад, Вербківської і Межиріцької (Павлоградський район), Новоолександрівської (Дніпровський район) сільських рад щодо затвердження регламенту ЦНАП, як регуляторного акта, які направлені до Державної регуляторної служби України як уповноваженого органу, для підготовки у встановленому Кабінету Міністрів України порядку пропозицій щодо удосконалення проєктів регуляторних актів. Проєкти рішень 6 місцевих рад, а саме: Покровської і Підгородненської міських рад, Петропавлівської, Вишнівської та Раздорської селищних рад, Вербківської сільської ради отримали висновки вищевказаного центрального органу виконавчої влади про відсутність пропозицій щодо удосконалення проєктів регуляторних актів. Пакети документів інших, зазначених вище, органів місцевого самоврядування наразі перебувають на розгляді Державної регуляторної служби України.

Крім того, з 01 січня 2020 року, в зв’язку з ліквідацією ЦНАП як структурного підрозділу в Апостолівській, Васильківській, Верхньодніпровській, Межівській, Павлоградській та Петропавлівській райдержадміністраціях, вжито необхідних заходів щодо приведення у відповідність до вимог чинного законодавства України документів, що регламентують роботу ЦНАП, у тому числі регламенту ЦНАП, як регуляторного акта.

Протягом звітного періоду погодження Державної регуляторної служби України щодо втрати чинності відповідного розпорядження голови райдержадміністрації про затвердження регламенту ЦНАП отримали 5 з вищеперелічених місцевих державних адміністрацій, за винятком Васильківської райдержадміністрації, чиї документи наразі перебувають на розгляді зазначеного центрального орану виконавчої влади.  

З метою розвитку сфери відкритих даних в області, підвищення ефективності та прозорості діяльності облдержадміністрації, її структурних підрозділів шляхом використання сучасних інформаційних технологій для надання інформаційних та інших послуг громадськості та бізнесу, значну увагу приділено оприлюдненню інформації у формі відкритих даних відповідно до вимог Закону України “Про доступ до публічної інформації”, постанови Кабінету Міністрів України від 21 жовтня 2015 року № 835 “Про затвердження Положення про набори даних, які підлягають оприлюдненню у формі відкритих даних” (із змінами). Так, у звітному періоді проведено роботу щодо завантаження на порталі Єдиний державний веб-портал відкритих даних (data.gov.ua) інформації, визначеної законодавством про засади регуляторної політики, у форматі відкритих даних, зокрема розміщено:

  • план діяльності з підготовки проєктів регуляторних актів облдержадміністрації на 2020 рік;
  • перелік чинних регуляторних актів облдержадміністрації (станом на 01.01.2020);
  • інформацію про здійснення державної регуляторної політики за І квартал 2020 року.
  • Крім того, для започаткування та підтримки більш ефективних форм роботи місцевих органів виконавчої влади й органів місцевого самоврядування з громадськістю у процесі реалізації державної регуляторної політики департаментом економічного розвитку облдержадміністрації у січні поточного року створено тематичну сторінку у соціальній мережі “Фейсбук”, акаунт “Регуляторна діяльність Дніпропетровщини”, з метою забезпечення оприлюднення інформації, пов’язаної з впровадженням державної регуляторної політики на території регіону.
  • Облдержадміністрацією і надалі продовжуватиметься здійснення постійного моніторингу щодо виконання місцевими регуляторними органами вимог Закону та забезпечення інформаційної підтримки реалізації державної регуляторної політики на Дніпропетровщині.



Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux