Опубліковано 15 січня 2023 року, 18:00

Розбирають завали та допомагають постраждалим: як у Дніпрі ліквідовують наслідки ворожої ракетної атаки 

Черги з людей, які намагаються дізнатися про рідних. Гуркіт важкої рятувальної техніки та генераторів. Ще злегка димлять руїни колишнього під’їзду. Поряд ціле наметове містечко. Там – гуманітарна допомога: вода, теплі речі, продукти. А ще можна зігрітися, отримати гарячу їжу та чай. 

За словами рятувальників, розбирати завали їм ще днів зо два. На місці продовжують  працювати поліція, комунальні служби, кінологи, волонтери.

Із потерпілими та рідними загиблих спілкуються психологи.

У 21-річного програміста Антона у цьому будинку мешкала наречена. Хлопець злякався за кохану. Каже, побачив, куди стався ракетний удар та примчав за лічені хвилини. Одразу став допомагати. Голими руками з під завалів визволив травмованого чоловіка.

«Далі до мене приєдналися інші люди. Ми дістали жінку похилого віку та передали медикам. Моя дівчина отримала сильні травми, зараз – у реанімації. Вона знаходилась практично в самому епіцентрі вибуху. Буквально вилетіла з восьмого поверху під час вибуху ракети. На щастя, вижила», – розповів Антон.

85-річний Петро Васильович з квартири на 7 поверсі. Вона якраз біля зруйнованого під’їзду.

«Вчора був за письмовим столом, писав. І як рвануло у дальній кімнаті. Вікна повибивало і мене кинуло під ліжко. Поламало все в квартирі, – розповів Петро Васильович. – Ну як це так, невже так можна? Це не по-людськи. У мене у лютому жінка померла, а тут ще й таке... Можете уявити, у якому стані я був. Добре, що онука є». 

Ворожа ракета поцілила у дніпровську багатоповерхівку пообіді 14 січня.

Від вибуху вщент зруйнований цілий під’їзд. Загинуло 29 людей, серед них дитина. Ще 73 мешканці отримати травми. Майже чотири десятка вдалося врятувати.

«У медзакладах залишаються 30 постраждалих. Вони розподілені по обласних та міських лікарнях. Більшість – у стані середньої тяжкості, 12 – тяжкі», – наголосив заступник директора департаменту охорони здоров’я Дніпропетровської обласної військової адміністрації Олексій Григорук.  

За уточненою інформацією, серед травмованих – 13 дітей. З них 7 перебувають у стаціонарі. Найтяжча – дев’ятирічна дівчинка. Дитина під час ракетного удару була на вулиці біля будинку.

«В неї мінно-вибухова травма. Струс головного мозку, переломи стегон, осколкові поранення. Стан дитини при надходженні був тяжкий. Усе через шок, крововтрату, больовий синдром. Зараз її життю загрози немає. Дитина у свідомості, спілкується. Але на неї чекає довгий період відновлення», – сказала в.о. завідувача відділенням інтенсивної терапії однієї з лікарень Ольга.

Усі постраждалі отримують медичну допомогу. Достатньо ліків, перев’язувальних матеріалів, донорської крові.


Завантажуємо ще
Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux