Опубліковано 16 січня 2023 року, 12:00

«Озброїлися» генераторами, інверторами та акумуляторами: підприємці Кам’янського працюють всупереч новим реаліям

Одні радують містян запашною кавою та різноманіттям шоколаду. Інші допомагають з електроприладами і створюють затишок в оселях. Підприємці Кам’янського об’єдналися й працюють всупереч відключенням електроенергії. Кожен обрав найвигідніші для себе прилади альтернативного живлення. Подробиці у матеріалі Дніпропетровської обласної військової адміністрації.

«Ворог тільки й чекає, коли ми опустимо руки. Не подаруємо йому такого задоволення. Своїм прикладом показуємо – треба працювати. Це наш шлях до перемоги», – каже керівник компанії з монтажу натяжних стель Дмитро.  

Вони працюють майже по всій Дніпропетровщині. Відстань до об'єкту, на якому монтують стелю, іноді досягає ста кілометрів. Коли у містах стали відключати світло, робота на електроприладах обернулася логістичними збитками.

«Зрештою купили перфоратори і теплові пушки на акумуляторах. Для деяких інструментів – генератор. Бригада все це бере з собою на об’єкт. Це полегшило життя й дало нам конкурентну перевагу. Можемо працювати тепер за будь-яких умов», – пояснив Дмитро.

Кав’ярня на лівому березні Кам’янського також із генератором. Працює від нього до п’яти годин на добу.

«Наша задача – зберегти робочі місця і підтримати економіку країни. Та й місто потрібно розвивати, як не крути. Кожна година роботи генератора – це три літри палива, тобто 150 грн. Але тримаємося», – з вірою у перемогу розповідає власниця кав’ярні Ганна.   

Зі знеструмленням у закладі вимикають все обладнання, аби не погоріло від перепадів напруги. Потім запускають генератор. Він тут надсучасний. Натискання декількох кнопок – і можна знову повертатися до приготування найсмачніших напоїв.

«Зараз ми можемо це робити за будь-яких умов, – додає бариста Міра, дбайливо вимальовуючи з кавової піни кошеня. – Тепер я точно знаю, що світло перемагає темряву». 

Вихід для маленьких крамниць – це інвертори та акумулятори. Від них можна заживити комп’ютер, касовий апарат і залу світлом забезпечити. У цьому переконався власник магазинів люстр та електроприладів Роман.

«Зі зникненням світла погано працює і Інтернет. Та у терміналі є спеціальна функція. Він накопичує всі чеки, а з появою стабільної мережі передає звітність до податкової. Тож нас відсутність світла не зупиняє», – ділиться досвідом Роман.    

На більш потужний акумулятор для свого магазину якраз очікує Олександр. Тих, що у наявності, вистачає лише на освітлення. 

«Павільйони навколо нас стоять щільно один до одного. З генератором буде шумно. Додасть незручностей і запах згорілого палива, – пояснює власник магазинів роздрібної торгівлі Олександр. – А з потужним акумулятором під’єднаємо комп’ютери та мережу до сервера. Як і раніше відпускатимемо товар, скануючи його. До цього звикли і продавці, і покупці». 

Кожен з цих підприємців щонайменше п’ятьох людей забезпечує роботою та зарплатнею. Об’єднавшись, допомагають і захисникам. Передають їм автівки та запчастини. Поставляють провізію і амуніцію.

Завантажуємо ще
Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux